Het oog van de orkaan.

Zondagmiddag. Kopje thee, espresso, goed boek, lekkere maaltijd met het gezin en na een goede nacht lekker uitgeslapen. Het lijkt een gezellig familietafereeltje en dat is het ook….., grotendeels. De schijn bedriegt, we lijken als gezin in het oog van de orkaan te leven.

We zijn het oog van de orkaan afgelopen donderdag ingegaan. Hoe de orkaan er tot dan uitzag heb je wellicht gelezen in het blog genaamd ’Live Blog’ en alle blogs daarvoor. Vaak weet je niet wanneer je het oog van de orkaan weer uitgaat, wij weten dat wel; dinsdagmiddag, tenminste, daar gaan we dan maar vanuit. Dinsdag volgt een gesprek met de artsen die mijn ’casus’ die ochtend hebben besproken in een multidisciplinair overleg. Hoe heftig de orkaan is als het oog gepasseerd is weten we niet. Het zou een stormpje kunnen zijn die niet eens voldoet aan de eisen van de eerste categorie maar het zou er ook een van de buitencategorie kunnen zijn.

En tot die tijd? Tot die tijd lijkt de wereld normaal; Kopje thee, espresso, goed boek, lekker maaltijd met het gezin en na een goede nacht lekker uitgeslapen, etc. Maar dat normale is, misschien wel voorgoed, een illusie. Aan de oppervlakte en onder die oppervlakte sluimert momenteel een steeds aanwezige alertheid, een waakzaamheid, ja ook angst, ja óók vertrouwen én onzekerheid, een vretende onzekerheid. En door de orkaan van de afgelopen maand wordt steeds duidelijker dat veel wat normaal lijkt niet zo normaal is. Maar er is ook het besef dat dat niet alleen voor mij en mijn gezin geldt maar de basis is van ons bestaan, dus óók van jou bestaan. Er zijn geen zekerheden. Het is een mooie tegeltjeswijsheid en het zal nog maanden, wellicht jaren duren voordat ik echt door zal hebben, als dat al gebeurt, wat dat daadwerkelijk betekend. Maar de afgelopen maand geeft me wel een blik op wat onzekerheid nou eigenlijk inhoudt. Waar ik daar verstandelijk en intellectueel wel vat op kreeg vóór deze maand, krijg ik er nu pas vat op vanuit mijn gevoel en de diepten van wie ik ben of denk te zijn.

Aan de ene kant maakt die onzekerheid alles wat solide leek flinterdun. We kunnen zomaar omvallen en dan is het gedaan met de pret. Maar het werkt ook de andere kant op. Wat anderhalve maand nog ’gewoon’ leek schat ik nu pas echt op waarde. De knuffel met mijn zoon of partner, de terloopse aanraking, de kaarsjes als het donker wordt, de gekleurde bladeren. Waar het dat nog niet was, is het allemaal goud waard geworden. Waar de balans ligt weet ik nog niet. Het is ook nog geen tijd voor het opmaken van die balans, eerst is het tijd om heel voorzichtig en ook vol overtuiging te genieten van het oog van de orkaan en ons voor te bereiden op het einde van dat oog aanstaande dinsdag. En hoe je je voorbereidt op een dag waarop je terechtkomt in óf een lullig stormpje óf een orkaan van de buitencategorie? Ik heb niet het geringste idee. Maar van één ding ben ik meer overtuigd dan ik ooit overtuigd ben geweest in mijn leven en dat is dat ik het voor elkaar ga krijgen en dat dat ’geen idee’ hebben daar geen enkele belemmering voor kan, mag en zal zijn. Op dus naar dinsdag en ja, naast al mijn zelfvertrouwen, kracht en levensdrang loopt het me spreekwoordelijk ook gewoon ’dun door de broek’.

En nu? Nu weer terug naar de gezellige zondagmiddag en inmiddels tijd voor een goed glas rode wijn, proost.

 

Reageren? Ik ben benieuwd naar je reactie en lees deze dus graag. Klik op ‘een reactie plaatsen’ of ‘ X reacties’. Dit blog volgen? Scroll helemaal naar onderen en kies één van de ‘volg’-opties.

Advertenties

Over HoiEdwin

'HoiEdwin' is een dynamische (begin) veertiger die vindt dat hij niet te vangen is in een tekstblokje. Toch een knullige poging: voor zover het me lukt mezelf, man, vader, Trekkie (echt waar), levensgenieter i.o., gezinsfan, kerstfanaat, (voormalig) HOvD, was werkzaam bij Veiligheidsregio Zeeland en helaas lid van de 'medische molen' na een epileptisch insult dat op 4 oktober '13 de aankondiging leek te zijn van een hersentumor die op 7 februari '14 verwijderd is, de nodige nabehandeling (chemo & bestraling) nodig heeft gehad en een niet al te beste prognose heeft opgeleverd. Hier probeer ik via het blog www.hoiedwin.wordpress.com breedte, diepte en duiding aan te geven. En daarnaast schrijf ik nog wel eens wat andere zaken in m'n blogs die me bezighouden, interesseren of waar ik iets van meen te moeten en/of mogen vinden... ;-)
Dit bericht werd geplaatst in Brainstorm en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Het oog van de orkaan.

 1. George zegt:

  Hoi Edwin,

  Wat weet je je situatie en gedachtes toch goed onder woorden te brengen. Ze zijn soms herkenbaar uit de eigen geschiedenis. Ik wens jou en je gezin veel kracht en uiteraard een ‘lullig stormpje’ toe!

  Groeten, George

  Like

 2. Carl de Hulsters zegt:

  Carl de Hulsters zegt:
  Beste Edwin,
  Ik ken jou als een gevoelig man met aandacht voor ieder, maar ongelooflijk hoe jij op dit moment omgaat met jou situatie. De afgelopen weken waren voor mijn vrouw en voor mij ook heel spannend. MIjn vrouw is na een jaar van vele onderzoeken en diverse soorten scans op 29 oktober geopereerd in het UZ te Gent. Naast dat ereen fistel is verwijderd was er ook een bloeding in de schedel. We zijn nu bijna 12 dagen verder en ieder dag is er gelukking een lichte verbetering, echter helaas vandaag is er een kleine teugslag maar we hopen dat dit tijdelijk is.
  Vol bewondering heb ik de laatste tijd jou blog gelezen en af stil geweest en ook onder de indruk van de kracht die je put uit het geloof.
  Door de situatie zoals boven omschreven niet eerder aan een reactie toegekomen. Ik hoop van harte dat dinsdag een positieve dag mag zijn met vooruitgang in jou situatie. Dat de angst van dit moment mag omslaan naar een volledig herstel.

  Erwin, ik wens jou en je gezin de komende tijd veel sterkte toe.
  Groeten Carl

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   Hoi Carl, goed om hier van je te horen! Je beschrijving van de situatie waar je vrouw en jij jullie in bevinden raakt me. Niet makkelijk weet ik inmiddels (deels) uit eigen ervaring. Ik wens jullie hier ontzettend veel sterkte mee en zal aan jullie denken als ik in stilte mijn situatie overdenk en daarin ook kracht toewens (noem het bidden) aan eenieder die zich in een moeilijke en onzekere situatie bevindt. Fijn om te horen dat je geraakt bent (en nog in staat bent jezelf te laten beroeren) door de wijze waarop ik omga met deze situatie, ik hoop dat je er ook voor jezelf en je vrouw wat uit weet te halen. Hartelijke groet en ik hoop je snel in voor ons beide betere omstandigheden te spreken. Edwin

   Like

 3. Robin Vleesdraager zegt:

  Hoi Edwin,

  Mooi te lezen hoe jij dit zo van je af kan schrijven, zo kan verwoorden, je omgeving op deze manier op de hoogte kan houden in deze moeilijke tijd.

  Na de leuke en leerzame training in Calais, word je zo overvallen met deze gebeurtenis.
  Het moment dat je denkt dat de artsen er wat aan kunnen doen, die dubbele emoties, vreugde, angst gevolgd door een tegenslag, keer op keer, zo vermoeiend.. je houd je sterk Edwin en dat lees ik terug in je blogs! Respect!

  Heel veel sterkte voor jou en jouw familie Edwin!

  Liefs, Robin

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   Hoi Robin, dank voor je reactie, mooi. Uiteraard herken ik de woorden die je gebruikt. Maar niet allemaal. Ik houd me sterk schrijf je, maar gelukkig voel ik dat momenteel niet zo. Sterk houden heeft iets van volhouden in zich en dat is niet wat ik aan doen ben. Tot nu toe, en ik schijf bewust ‘tot nu toe’ omdat de klap nog zou kunnen komen, doorleef ik deze periode niet door ‘me sterk te houden’ maar door het volledig vanuit mezelf te doorleven. Dit is niet makkelijk maar zorg er wel voor dat ik het vanuit mijn eigen kracht kan doen uiteraard met behulp van de vele blijken van medeleven vanuit mijn omgeving en in relatie met iets groters dan ikzelf. Als het nog veel zwaarder zou worden dan zou het kunnen dat ik vermoeid raak en vol ga houden maar ik ga een stevige poging doen om ook als het nog heftiger wordt dit te blijven doen vanuit mezelf met behulp van vele hulpbronnen zonder ‘vol te gaan houden’. Nogmaals dank voor je reactie, goed om op deze wijze weer een element van deze periode door te kauwen, wordt gewaardeerd! Groet, Edwin

   Like

 4. Sjaak vermeulen zegt:

  Hey Edwin,
  Neeeeeeeeeeeeeeee!!! dat kan niet, dat mag niet, koude rillingen, dat was mijn primaire reactie. Ik ben er stil van en erg onder de indruk. Ik wens jou en al je dierbaren heel veel sterkte toe met de verdere behandeling. Ik leef met je mee en ik hoop dat er snel positief nieuws te melden is, want dat heb jij nodig! Hou je taai en wordt deze brand snel meester! bbzz Sjaak(o)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s