Over ‘ben’ en ‘heb’

Ik heb een hersentumor zeggen ze. Wazige vlekken op een foto moeten me dat doen geloven. Artsen weten niks zeker behalve dan dat er iets niet goed zit. De mooiste humor van de afgelopen weken was om in de kantine op een brandweerkazerne te zeggen dat er iets niet goed zit in mijn hoofd en de helft van de mensen te zien denken; ’dat wisten we toch allang?’. Heerlijke humor die de mens soms net even nodig heeft.

En dan begint het, je bent ’ziek’ en wordt geacht je daar dan ook naar te gedragen. Een broeder kom me ophalen voor een MRI en staat daar met een rolstoel. Toen ik hem vroeg voor wie die rolstoel was bleek die voor mij te zijn. Toen ik aangaf dat hij mocht gaan zitten en dat ik hem wel zou duwen bleek ik toch redelijk ver buiten het protocol te lopen. De talentenscan die ik laatst heb gedaan voor mijn werk had het over ’nonconformistisch’, ik denk daar ze daar in het ziekenhuis inmiddels ook wel achter zijn. Om het verhaal af te maken, de broeder heeft de rolstoel maar aan de kant gezet en heeft nog net de lift gehaald waar ik in stapte op weg naar de MRI, zijn stageverslag zal denk geen voldoende opgeleverd hebben….. 🙂

Plotseling ’ben’ je ziek in de ogen van de medici en vele anderen. Hoewel ik me gezond voel snap ik goed dat er iets goed mis is, heel erg mis zelfs. Maar dat is iets totaal anders dan dat ik ziek ’ben’ laat staan dat ik een tumor ’ben’ in plaats van een tumor ’heb’. Ik gedraag me als een gezond mens met een stevige uitdaging. Die uitdaging heeft vele scherpe kanten, stinkende hoekjes en doodsbenauwde wendingen. Ik loop er niet voor weg, kijk die uitdaging recht in de ogen aan en schrik me vaak bijna dood (verkeerde beeldspraak), wil hard wegrennen, me verstoppen en doen alsof het niet zo is. Maar ik loop er niet voor weg en onderga al die emoties, soms vrijwillig en soms ook gewoon omdat ze als een tsunami over me heen denderen. Ik loop er ook niet voor weg omdat ik de uitdaging recht in de ogen aan wil kijken en er volledig voor wil gaan. Niét tot het bitter eind maar tot het zoete eind. Of dat eind nou volledige genezing is of de hereniging met het al, de weg zal wellicht bitter zijn maar het eind kent geen andere optie dan zoet, daar geloof ik niet alleen in, daar vertrouw ik volledig op.

Waarom dit blog? Omdat wij diep diep dankbaar zijn voor de warme deken die om ons heen geslagen wordt door onze omgeving. Ik heb al meerder keren proberen te verwoorden hoe zeer dit help en hoe ontzettend veel waarde dat heeft voor mij en mijn directe omgeving. Ik voel constant dat woorden daadwerkelijk te kort kunnen schieten en wil ze dus maar blijven herhalen, nu dus weer. Ik ervaar ook dat ik plotseling ziek ’ben’ in de ogen van velen. Deels klopt dat, er is iets mis…, goed (weer een verkeerde beeldspraak…. 🙂 mis. Maar deels ook niet. Ik kijk ’s ochtends het jeugdjournaal met mijn zoon, drink een heerlijke espresso met mijn partner (mijn engel), wandel door de mooie herfst, geniet van een bord havermoutpap, probeer te reageren op alle blijken van medeleven (wat niet meer lukt), doe een boodschapje, geniet van de musjes die eten van uit pindakaaspot met meelwormen, veeg de bladeren in de tuin aan en drink soms een wijntje.

Kortom, ik ben Edwin. Op een bepaald niveau ’ziek’ maar op andere niveau’s totaal niet. Ik ben een volledig mens en wil dus ook als volledig mens gezien worden. Een mens met een stevige uitdaging die je wat mij betreft best ’ziekte’ mag noemen maar óók en vooral een mens die gezond is op vele vlakken en ook zo gezien wil worden. Kan ik dan zomaar aan het werk en dat soort praktische zaken? Geloof me, met mijn huisapotheek en medische gesteldheid kan ik dat voorlopig schudden.

Maar daar gaat dit blog helemaal niet over. Dit gaat over heel veel mensen die vereenzelvigd worden met iets wat maar een een deel uitmaakt van wie en wat ze zijn. Dit gaat over de wens om als ’heel’ mens gezien te worden. Jij doet dat wellicht al maar dat geld niet voor iedereen. En dit gaat niet alleen over Edwin maar wellicht ook over andere mensen in jou en ook in mijn omgeving. Mensen die óók een ’ziekte’ hebben of óók een ’handicap’ hebben maar niet ziek ’zíjn’ of een handicap ’zíjn’. Ik hoop hiermee te laten zien dat er vele manieren zijn om naar dit soort zaken te kijken. Ik nodig je uit om met mij mee te kijken en dan vooral op mijn manier. Op die manier help je me meer dan je je voor kunt stellen. Het is dus eigenlijk een hulpvraag. Ook het ’hulp vragen’ heb ik moeten leren deze weken. Ik vraag je dus om hulp door met mij mee te kijken op mijn manier en me als Edwin te zien, maar dan wel Edwin als heel en volledig mens. En met die mens is niks mis………en op een bepaald niveau toch ook weer heel erg wel. Wil je me op die manier helpen? Alvast meer dank dan ik met deze woorden ooit uit zal kunnen drukken!

En ten slotte dan toch dat ene en enige  woord dat de lading van mijn dank dekt. Dat 7.000 jaar oude woord is ’Namasté’. Dit woord uit het Sanskriet betekent (o.a.): ’de ziel in mij groet de ziel in jou’ en ik gebruik dit woord in deze context als volgt’ de hele mens in mij dankt de hele mens in jou’.

Aanvulling (16 nov. ’13):

Toeval bestaat niet. Ik kom net de volgende uitspraak van Carl Jung tegen: ‘Een heel mens is iemand die zowel met God heeft gewandeld als met de duivel heeft geworsteld’. Het wandelen lukt me aardig, het worstelen ook maar met een beetje pech moet de echte worsteling nog beginnen. Vooral door de term ‘heel mens’ vond ik deze wijsheid van Jung heel goed aansluiten op dit blog.

Reageren? Ik ben benieuwd naar je reactie en lees deze dus graag. Klik op ‘een reactie plaatsen’ of ‘ X reacties’. Dit blog volgen? Scroll helemaal naar onderen en kies één van de ‘volg’-opties.

Advertenties

Over HoiEdwin

'HoiEdwin' is een dynamische (begin) veertiger die vindt dat hij niet te vangen is in een tekstblokje. Toch een knullige poging: voor zover het me lukt mezelf, man, vader, Trekkie (echt waar), levensgenieter i.o., gezinsfan, kerstfanaat, (voormalig) HOvD, was werkzaam bij Veiligheidsregio Zeeland en helaas lid van de 'medische molen' na een epileptisch insult dat op 4 oktober '13 de aankondiging leek te zijn van een hersentumor die op 7 februari '14 verwijderd is, de nodige nabehandeling (chemo & bestraling) nodig heeft gehad en een niet al te beste prognose heeft opgeleverd. Hier probeer ik via het blog www.hoiedwin.wordpress.com breedte, diepte en duiding aan te geven. En daarnaast schrijf ik nog wel eens wat andere zaken in m'n blogs die me bezighouden, interesseren of waar ik iets van meen te moeten en/of mogen vinden... ;-)
Dit bericht werd geplaatst in Brainstorm en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Over ‘ben’ en ‘heb’

 1. marco zegt:

  hey edwin

  soms is het vinden van woorden om te reageren op de blog moeilijk.
  ook nu weer.
  de bewondering voor je en hoe je/jullie met alles omgaan groeit elke keer steeds meer.
  en ik zie edwin die edwin blijft in voor en tegenspoed
  sterkte en ik denk aan jullie

  groetjes marco

  Like

 2. Frans de Smit zegt:

  Edwin ik herken in je blog van vrijdag weer de MIRG Edwin uit Calais,
  De spijker weer op zijn kop geraakt hoe vreemd dat in de context van nu ook klinkt.
  Je kan het doceren ook niet laten jij verteld de medische wereld dat je een mens met een probleem bent en niet een probleem met een mens er omheen.
  Wellicht gaan ze het ooit snappen.
  Geniet van de engeltjes om je heen zoals je ze omschrijft in je blog, ze zijn het waardevolste wat je bezit,

  Ik blijf aan je denken en genieten van je blog al is de reden waarom je het schrijft in een drie-letterwoord uit te drukken wat niet netjes is,

  Lijk ik nu weer een beetje op de Frans uit Calais ?

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   He Frans uit Calais! Dank voor je reactie. Ik ga denk nog eens een boekje schrijven over ‘verkeerde beeldspraken’, ik gebruik ze zelf ook steeds en ‘de spijker op z’n kop slaan’ voeg ik aan mijn rijtje toe. Wel lastig hoor die beeldspraak….., als mensen nu tegen me zeggen ‘je bent niet goed bij je hoofd’ is het lastig om dat te ontkennen…. :-)) Genoeg humor op de vroege ochtend, ik ga de huisapotheek eens plunderen. Groet, Edwin

   Like

 3. Parochiaan uit Goes zegt:

  Ik HEB gebeden en dat zal / zullen er veel zijn die dat doen voor jou Edwin.
  Je gezin en allen die je naasten zijn.Je net hebt leren kennen.
  Dat zij het ook mogen doen en volhouden.
  Ik BEN er van bewust dat het niet altijd gemakkelijk zal zijn voor jou.
  Maar toch…… BLIJVEN we het doen.-Voor elkaar en met elkaar.

  Like

 4. Jan Witvoet zegt:

  Namasté lieve vrienden.

  Like

 5. Dirk Jan zegt:

  Edwin, je bent nog steeds de Edwin zoals ik je die ken vanuit verschillende Samen1 overleggen: open, eerlijk, gezellig, aandacht voor de ander hebben, opbouwend, enz., enz. Om zo te blijven krijg je hulp van Boven. Vele zullen voor jullie bidden om zo te mogen blijven. Het zal niet altijd even gemakkelijk voor je zijn om de hiervoor geschreven aangeboren competenties / karakter te gebruiken. Er zullen nu misschien ook af en toe de tegenovergestelde competenties / karakters boven komen drijven (gesloten, even terugtrekken in jezelf, enz. enz.) die je misschien van jezelf niet wist dat je ze had. Maar ook dat zijn weer heerlijke leermomenten om jezelf nog beter te leren kennen. Veel sterkte met het verwerken van alles. Groetjes Dirk Jan.

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   Hoi Dirk Jan, dank je wel voor je reactie. Hulp van boven? Het vraagteken uit een eerder blog wordt steeds meer een uitroepteken. Hulp komt in vele vormen, soms herken je ze en soms niet. Hoe dan ook, het is nu broodnodig en wordt in dank aanvaard. Graag tot ziens en hopelijk is dat binnenkort. Groet, Edwin.

   Like

 6. Marlies Lampert zegt:

  Het klinkt alsof je zelf van mening bent dat je de juiste woorden nog niet hebt gevonden, en dat is wellicht ook zo, want ik kan niet in jouw hoofd zien wat daar omgaat. (Ook zo’n verkeerde beeldspraak). En al probeer ik me dat wel in te denken, dan is het zeer waarschijnlijk nog maar een fractie van wat jij zelf daadwerkelijk denkt, voelt, beleeft, ervaart. En toch, ik vind dat je het echt heel goed verwoordt en een duidelijke boodschap overbrengt, niet alleen namens jezelf, maar ook vele anderen die een ziekte of handicap hebben, maar niet die ziekte of handicap zijn. Ik ga mijn best doen hier gevolg aan te geven. Namaste!

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   He Marlies, dank voor je reactie. Je hebt de boodschap die ik over probeer te brengen goed begrepen, fijn dat je er mee aan de slag gaat. En….., dit geld dus ook voor jou! (je weet waar ik het over heb). Hartelijke groet, Edwin

   Like

 7. Lisa van de Ven zegt:

  “Everything can be taken from a man but one thing: the last of the human freedoms—to choose one’s attitude in any given set of circumstances, to choose one’s own way.”

  Mooi en zeer helder hoe je schrijft over het “heel” zijn! Ik zou zeggen; hou dat vast en blijf genieten van alles in je en om je heen. De som der delen is je leven. Jij kiest hoe je daar in staat en wat je overeind kan en zal houden.
  Ik vind het bijzonder mee te mogen lezen met dit hoofdstuk in je leven en wil je bedanken voor je openheid en overpeinzingen. Ik ken je eigenlijk nog niet zo goed. Een collega in een andere regio. Maar deze blog, en ook al enige jaren je inspirerende tweets, zetten een echt mens neer die in het leven staat en er van geniet. Ook een realistisch mens, met beide voeten stevig op de grond.
  Ook al is het misschien niet je bedoeling; je verhalen zijn inspirerend en herkenbaar. Bedankt en ik blijf graag meelezen.
  Groetjes, Lisa

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   Hoi Lisa, Dank voor je mooie en warme reactie. Over ‘ook al is het misschien niet je bedoeling’; het is juist wél mijn hoop én bedoeling dit te kunnen bieden met het schrijven van dit blog. Uiteraard haal ik er voor mezelf ook veel uit maar ik hoop daardoor en via wat me nu overkomt mensen iets mee te geven. In hoeverre dat lukt? Je reactie spreekt boekdelen! Fijn dat je het bijzonder vind om mee te mogen lezen in de periode in mijn leven. Op mijn beurt fijn en dank dat je bereid bent mee lezen in deze periode. Tot schrijfs en graag tot ziens. Groet, Edwin

   Like

 8. Eljo Schets zegt:

  Hoi Edwin. Wat een sterk, mooi verhaal over “ik heb, ik ben”. Ik was er erg door geraakt en herken het ook zo uit mijn naaste omgeving. De ziel in jou maakt je grotendeels tot edwin, en daar kan niks of niemand iets aan veranderen. De woning van je ziel is je lichaam, en daar kan heel wat aan mankeren zoals jij nu ook ondervind. Ik hoop dan ook zo met heel mijn hart dat je lichaam, je woning, heel snel weer in staat is om je ziel, De Edwin, weer een volledig en complete woning te bieden. Maar zoals je zegt, je blijft en bent ” gewoon” dezelfde Edwin. Ik wil je dan ook veel sterkte wensen met de reparatie van je woning. Ik hoop niet dat je het me kwalijk neem dat ik dit zo formuleer. Het is in ieder geval goed bedoeld. De hartelijke en warme groetjes

  Like

 9. HoiEdwin zegt:

  Hoi Els, dank voor je reactie, wordt gewaardeerd. Je kwalijk nemen? Ik ben hartstikke blij dat je woorden probeert te geven aan hoe je je voelt en hier tegenaan kijkt. En dat het goed bedoeld is spat er vanaf, nogmaals dank dus. Hartelijke groet, Edwin

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s