Brace for Impact…

24 februari 2014. 12 dagen na dé ingreep en één dag voor het gesprek met de chirurg over de resultaten van het weefselonderzoek en het voorstel over het verdere behandelplan.

Eerst over hoe het nu is. Het is een wonderlijke tijd waarin ik als een soort buitenstaander vol verwondering, verbazing en ook tevredenheid mezelf soms als een soort 3e persoon aanschouw. Los van de fysieke ingreep in mijn brein is het een bijzondere gewaarwording om mijn lichaam en geest te aanschouwen na zo’n lange narcose. Alles lijkt anders te werken. Mijn bioritme is weg en het schijnt nog vele weken / maanden te duren voordat deze weer geherstart is. Slapen lukt soms maar ik heb meer nachten in de dag zien overgaan dan in de 40 jaar hiervoor. Gelukkig kan ik me hierin goed berusten en ook genieten van deze stille uren aan het einde van de nacht waarin ik vaak klaarwakker rustig een programmaatje kijk, af en toe wat kan lezen en wacht tot de dag weer gaat beginnen.

Het blijft een bijzondere ervaring om mezelf te aanschouwen als ik naar de stad fiets om een boodschapje te doen. De ene dag moet ik over elke handeling drie keer nadenken terwijl het de volgende dag weer als vanzelf lijkt te gaan. Ik ben er nog steeds dankbaar voor dat ik daarin veel berusting gevonden heb en geen innerlijk verzet voel. Wel blijft het een bron van verbazing en verwondering en het is goed om me te realiseren dat dit niet eens zoveel te maken heeft met de fysieke ingreep in mijn brein als wel met het effect van de stevige narcose. En naast het vertrouwen ook de wetenschap dat dit bijtrekt en dat het de tijd nodig heeft en dat het proberen enige invloed uit te oefenen op de hoeveelheid benodigde tijd zinloos is en het een oefening is in loslaten, laten overkomen en ondergaan. En, dat lijkt me dan ook nog aardig te lukken ook! Of ik daar trots op ben? Absoluut, en vooral erg blij mee en dankbaar voor.

Gaat het dan van een leien dakje? Nee dat niet. De impact van alles wat ons vanaf 4 oktober 2013 gebeurt is fors. We staan er als gezin gelukkig nog steeds maar de weerslag van alle onzekerheid, wisselende berichten, heftige diagnose, forse ingreep op mijn vrouw is gewoonweg fors en ook dit heeft een fysiek en mentaal effect dat niet niks is. Ook onze zoon reageert op zijn eigen wijze en we zoeken als gezin onze weg in deze onvoorstelbare tijden. Die weg vinden we, soms in onszelf, soms met hulp van derden in de vorm van familie, vrienden, professionals,  warme betrokkenen (zoals velen van jullie) en puttend uit vele bronnen van kracht. We vinden die weg hoewel het geen makkelijke zoektocht is, ondergaan we deze dagelijks en gelukkig met de dag met meer vertrouwen in ons vermogen die juiste weg te vinden en te blijven gaan.

En dan morgen. Dé uitslag. Natuurlijk is dit spannend maar gelukkig ervaar ik het niet als té spannend. Er is een vreemd soort nieuwsgierigheid en ook het vertrouwen dat het goed gaat komen, hoe dit ‘goed komen’ er dan ook uitziet. Het is niet prettig te weten dat je het gaat hebben over prognoses terwijl de onzekerheid over het leven een essentieel onderdeel van het leven zelf is. Zij het dat dit morgen bij mij wat nadrukkelijker op tafel zal komen te liggen dan bij de meeste mensen op een doordeweekse dinsdag. Het geeft me rust dat nabehandelingen niet direct voor de deur staan en dat er nog weken, wellicht maanden van herstel nodig zijn van deze operatie voordat een volgende stap gezet kan / moet / zal worden. En uit diepe bronnen van kracht, geloof en innerlijk vertrouwen lijkt een gevoel aanwezig te zijn dat het ‘goed komt’ en dat de weg die voor ons ligt op de een of andere, wellicht nu nog onbekende wijze, tóch begaanbaar is.

Na morgen uiteraard meer en tot die tijd het ga jullie goed! Hartelijke groet, Edwin

Reageren? Ik ben benieuwd naar je reactie en lees deze dus graag. Klik op ‘een reactie plaatsen’ of ‘ X reacties’. Dit blog volgen? Scroll helemaal naar onderen en kies één van de ‘volg’-opties.

Over HoiEdwin

'HoiEdwin' is een dynamische (begin) veertiger die vindt dat hij niet te vangen is in een tekstblokje. Toch een knullige poging: voor zover het me lukt mezelf, man, vader, Trekkie (echt waar), levensgenieter i.o., gezinsfan, kerstfanaat, (voormalig) HOvD, was werkzaam bij Veiligheidsregio Zeeland en helaas lid van de 'medische molen' na een epileptisch insult dat op 4 oktober '13 de aankondiging leek te zijn van een hersentumor die op 7 februari '14 verwijderd is, de nodige nabehandeling (chemo & bestraling) nodig heeft gehad en een niet al te beste prognose heeft opgeleverd. Hier probeer ik via het blog www.hoiedwin.wordpress.com breedte, diepte en duiding aan te geven. En daarnaast schrijf ik nog wel eens wat andere zaken in m'n blogs die me bezighouden, interesseren of waar ik iets van meen te moeten en/of mogen vinden... ;-)
Dit bericht werd geplaatst in Brainstorm en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Brace for Impact…

 1. Albert en Aly zegt:

  Edwin,Lidewij en Myrddin,we zijn morgen in gedachten bij jullie!!!!! Heel veel sterkte!

  Like

 2. Jan Witvoet zegt:

  Sterkte, Denk aan je.

  Like

 3. Lisa zegt:

  Sterkte morgen!

  Like

 4. Indira zegt:

  Mooi verwoord en mooi om te lezen hoe een lotgenoot dit proces ervaart. Fijn dat je erin kunt hangen en het leven kunt laten gebeuren…

  Like

 5. Andre zegt:

  Heel veel sterkte!! Hopend op goed nieuws…

  Like

 6. Parochiaan uit Goes zegt:

  Ook van mijn kant een gebed voor jou voor een goede uitslag.

  Like

 7. Cora zegt:

  Heel veel sterkte, kracht en genezing gewenst Edwin, voor morgen en voor verder herstel. Ook voor Lidewij en Myrddin.

  Like

 8. Kees Ars zegt:

  Mooi en goed om te lezen. Ik ben onder de indruk van je verhaal en wens jullie morgen heel veel sterkte!!

  Like

 9. Miranda zegt:

  Veel sterkte.

  Like

 10. Leen Versluijs zegt:

  Ben onder de indruk van je verhaal heel veel sterkte morgen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s