Eigen-wijs (met streepje er tussen)

Een ruime anderhalve week na de uitval van mijn smaak en vervorming van mijn geur naar iets smerigs is het tijd om eens te kijken naar hoe het gaat met me op dat vlak… Ik heb wel eens geschreven over een psychologische test waar uit kwam dat ik ‘non-conformistisch’ van aard ben, zo ook in dit geval. (Lees bij non-conformistisch ‘eigenwijs’ en dan vooral ‘eigen-wijs’, dus mét het streepje ertussen in.) Hoewel ik emotioneel door een flink dal ben gegaan door het verlies van deze twee zintuigen en we er een weg in zoeken zit er ook iets in me dat gewoon ‘niet akkoord gaat’ of ‘het niet pikt’. En dan gaat het me vooral om dat ik een bord goed en (voorheen) lekker eten ruik als een bord stront. Ik ben toch te eigen-wijs of ‘non-conformistisch’ om dat zomaar te accepteren. Ik heb ooit eens een goed gesprek gehad met een paprika. In die tijd gruwelde ik van paprika’s en vond dat het meest vieze dat ik me voor kon stellen. Omdat ik wist hoe gezond het was heb ik een paprika gekocht, gewassen en gesneden en een goed gesprek met ‘mezelf’ gehad en mezelf op niet mis te verstande wijze verteld dat paprika’s niet vies smaken maar dat ik die smaak als vies interpreteer en dat dat maar eens over moest zijn. Ik heb die paprika opgegeten en sindsdien smul ik elke dag van een paprika, echt waar! En het maakt me niet uit of ze rood, groen of geel zijn. Datzelfde doe ik nu ook. Ik ruik expres aan de pan eten, aan mijn kop thee en het bord soep dat voor me staat en vertel mezelf daarbij dat dat eten of dat drinken niet vanuit zichzelf vies smaakt of ruikt maar dat er in mij iets is dat dat zo interpreteert en met de ervaring met die paprika op de achtergrond vertel ik mezelf dat dat lékker ruikt of smaakt of anders gezegd, probeer ik mezelf zo te herprogrammeren dat ik hier een stap verder mee kom. En voor nu staat er een kop geurige dampende kippensoep klaar en daarin ligt voor mij als vegetariër weer een echte stevige uitdaging dus ik ga weer eens een stevig ‘gesprek met mezelf’ aan….. :-). En of het werkt? Natuurlijk hoop ik het maar de beloning zit alleen al in het proberen zelf. De energie die het geeft om er mee bezig te zijn is gouden bergen waard en zonder te ‘weten’ dat het me gaat lukken, waag ik de poging gezien de prettige energie die erbij vrijkomt met grote graagte. En die kippensoep….., die gaat er desnoods op karakter in.

Gisteren was de uitslag van het 1e bloedonderzoek. Ze hebben mijn bloed na 2 weken behandeling vergeleken met mijn bloed van voor de behandeling. Gelukkig gingen er geen alarmbellen af maar het is wel goed zichtbaar dat de chemo en de bestraling mijn bloedwaarden stevig in de war schoppen. Over twee weken weer een volgende tussenstand en ik blijf er uiteraard aan werken om dat op orde te houden. Helaas had de arts nog wel een lastig ‘addertje onder het gras’ voor ons in petto. De berekening van de op te lopen doses op de verschillende delen van mijn brein laat zien dat ik grote kans heb mijn rechtergehoor grotendeels te verliezen in de maanden na het einde van de bestraling en dat ook mijn hypofyse flink op z’n donder krijgt en wellicht wat minder goed gaat functioneren (de hypofyse regelt een fors deel van je hormoonhuishouding). Lastig nieuws dus dat weer even wat ‘verwerkingstijd’ nodig zal hebben. Wat blijft is dat het om ‘waarschijnlijkheden’ en ‘kansen’ gaat. Ook mijn levensverwachting heeft een ‘kans’ op heel kort of een ‘kans’ op wat langer. Hoewel bij mij redelijk prominent aanwezig geld dat deels ook als je in de auto stapt, ook dan heb je kans op van alles en nog wat. Ik ben dus in staat om de berichten enigszins te relativeren zonder dat ik het feit zelf wegduw of ontken. Die eigenschap levert me tot op heden veel op en maakt dat ik heb leren leven met een heftige ziekte en prognose, de vele heftige bijwerkingen die nog op kunnen treden zonder daar helemaal ontregelt van te raken waarbij ik wel af en toe bewust de emotie opzoek en doorleef om die donkere kanten van al die kansen en prognose te doorleven en doorvoelen en vooral niet weg te duwen of te ontkennen. So far so good zal ik maar zeggen.

Blijft natuurlijk belangrijk om te blijven genieten en dat lijkt me ook aardig te lukken. Tijdens het schrijven van dit blog heb ik muziek op staan van Pé Daalemmer & Rooie Rinus. Dat kennen jullie natuurlijk allemaal want dat behoort tot het cultureel erfgoed van dit land en hoort in elk huishouden minimaal wekelijks gedraaid te worden en onderdeel te zijn van de opvoeding van elk kind….. En denk je nu, ‘dat heb ik gemist’, dan biedt Google en YouTube altijd nog uitkomst, het is immers nooit te laat, geniet ervan! Voor de maagd op dit gebied zou ik kiezen voor de nummers ‘Hoornse plas’ en ‘Alcohol’. Van beide ken ik de tekst woord voor woord uit mijn hoofd dus kijk maar eens hoe snel je ze mee kunt zingen…… En zoals je leest, ook humor blijft een ongeëvenaard medicijn!

Laatst vroeg iemand me ‘Gaat het nog?’. Het woord ‘nog’ is een belangrijk onderdeel van de manier waarop we onze zoon opvoeden. We hebben onze zoon vanaf heel jong al geleerd dat dat woord thuishoort in de zin ‘Dat kan ik niet’. Sindsdien spreekt hij altijd over ‘Dat kan ik nóg niet’ waarbij hij mentaal dus de optie openhoudt dat hij het later wél kan en dat hij het dus kan leren. Nu zie ik ineens in dat je dat woord in een andere zinsconstructie juist niét moet gebruiken. De zin ‘Gaat het nog’ lijkt in te houden dat het straks wel eens minder zou kunnen gaan en dat ik dat mentaal dus steeds als ik die zin uitspreek of bevestig als optie incalculeer. Sinds dit kwartje gevallen is (ja, ik heb dat kwartjesautomaat nog vanuit de guldentijd….) laat ik in dat zinsverband het woordje ‘nog’ altijd weg en geef dus niet aan dat het ‘nu nog redelijk gaat’ maar dat het ‘nu redelijk gaat’ waarbij ik niet ontken of wegduw dat het met pieken en dus ook dalen kan gaan maar dit niet mentaal steeds aan mezelf bevestig. En ook daarbij weer de vraag ‘of het werkt?’. Voor mij wel en zolang ik op die manier vol energie aan mezelf en mijn gezin en omgeving kan blijven werken heeft het vele malen meer voordelen dan nadelen. En zoals Wubbo Ockels laats zij over zijn ‘gevecht’ (niet mijn woord) tegen zijn kanker: ‘Ik heb inmiddels het recht wel verdient om ongefundeerd optimistisch te zijn’. Dit was een fantastische rapportage waarbij ik vaak dacht ‘Hé, dat is míjn tekst!’ en ik raad je aan die eens terug te kijken bijvoorbeeld via http://www.tros.nl/tros-tips/tvshow/# en de kracht die hij laat zien tot je te nemen. Ik heb er in ieder geval wat aan gehad en voelde gelukkig ook een heleboel herkenning in met hoe ik er mee om mag kunnen gaan.

Dat was ‘m weer voor nu, ik wens jullie alle goed toe en graag tot een volgend moment van contact via dit blog, mail, kaartjes, i.r.l., etc.

En ten slotte wilde ik jullie het volgende bericht vanaf Twitter (@hoiedwin) niet onthouden: ‘Da’s mooi: al 2x gehoord ‘goh, je ziet er goed uit’ en dus al 2 x kunnen zeggen ‘dank en jij óók’. Zo maken we elkaars dag een stukje mooier!’

Hartelijke groet,

Edwin

Advertenties

Over HoiEdwin

'HoiEdwin' is een dynamische (begin) veertiger die vindt dat hij niet te vangen is in een tekstblokje. Toch een knullige poging: voor zover het me lukt mezelf, man, vader, Trekkie (echt waar), levensgenieter i.o., gezinsfan, kerstfanaat, (voormalig) HOvD, was werkzaam bij Veiligheidsregio Zeeland en helaas lid van de 'medische molen' na een epileptisch insult dat op 4 oktober '13 de aankondiging leek te zijn van een hersentumor die op 7 februari '14 verwijderd is, de nodige nabehandeling (chemo & bestraling) nodig heeft gehad en een niet al te beste prognose heeft opgeleverd. Hier probeer ik via het blog www.hoiedwin.wordpress.com breedte, diepte en duiding aan te geven. En daarnaast schrijf ik nog wel eens wat andere zaken in m'n blogs die me bezighouden, interesseren of waar ik iets van meen te moeten en/of mogen vinden... ;-)
Dit bericht werd geplaatst in Brainstorm en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Eigen-wijs (met streepje er tussen)

 1. Jan Witvoet zegt:

  Je bent lekker taii Edwin. Ga door man! Denk veel aan je.

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   He Jan, de typefout heb ik even op gepuzzeld…., ik zoeken naar cultuureigenschappen van de Thai denkend dat je daar wellicht op doelt maar nu is ‘i helder hoor…. :-)). Denk tegenwoordig ook vaak aan jou mede omdat ik elke ochtend bij het stralingscentrum een keu pak en een balletje tik. Wat ik nog mis is de goede muziek, een pilsje en……..jou dus. ‘T biljart in de wachtkamer heeft me al veel goede oude herinneringen aan onze tijd in De Toeter opgeleverd. Hartelijke groet,

   Edwin

   Like

 2. Jan Witvoet zegt:

  Taai dus he…

  Like

 3. marco zegt:

  kan alleen maar zeggen respect edwin hoe je alles weer schrijft en met alles omgaat

  mvg
  marco

  Like

 4. Super Edwin, ik vind jouw blog altijd heel goed. De manier waarop je dingen helder beschrijft, jezelf open stelt, vertelt over de ups en downs. Uiteraard is er voor mij ook een stuk herkenning in. Verder blij, dat je me even herinnert aan Pé en Rinus, zal ze ook weer eens opzoeken.

  Geniet samen met Lidewij en Myrddyn van alle goede en leuke dingen en veel kracht toegewenst voor de minder leuke dingen. Groetjes, Ineke

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   He Ineke,

   Leuk van je te horen alhier! Je helpen herinneren aan Pé en Rinus? Dat cultureel erfgoed wordt bij jou thuis toch elke ochtend gedraaid terwijl je de Grüninger vlag statig hijst??? :-).

   Dank voor je compliment, ben zelf ook altijd weer aangenaam verast over wat er uit m’n vingers rolt en ook blij en dankbaar dat ik er op deze manier vorm aan kan geven.

   Nogmaals dank en een hartelijke groet, Edwin

   Like

 5. Loes zegt:

  Hallo Edwin, wat goed, die suggestie voor de lekkere smaak, en geef je voeten de nodige aandacht d.m.v. een lichte massage in combinatie met een zeezout-voetenbadje, dat laatste is vooral goed om je hoofd te verlichten. Goed weekend, en sterkte met de kuur.

  Like

 6. HoiEdwin zegt:

  Hoi Loes, dank voor de tip, ga ik wellicht eens proberen. Hartelijke groet, Edwin

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s