Boterhammen met pindakaas

First things first. Eerst van harte bedankt voor de véle mooie, warme, ontroerende en inspirerende reacties op mijn vorige blog. Tegen mijn gewoonte in heb ik niet op elke reactie gereageerd maar dat doet niks aan af mijn waardering én dankbaarheid. Een druk weekje met 2e neuropsychologisch onderzoek, nazorgpoli, MRI, etc hebben wat dat betreft wat roet in het eten gegooid.

De afgelopen maand moest mijn zoontje aan de andere kant van de kamer zitten als hij een boterham met pindakaas wilde eten. Eerst snapte hij er niks van aangezien we die altijd samen aten maar voor mij leek het te ruiken naar een boterham met opgewarmde koeienmest. Sinds hij dat doorhad ging hij trouw zo ver mogelijk van me weg zitten als hij weer eens een paar dik belegde boterhammen had gesmeerd.

En vandaag was het dus zover……ik heb een paar boterhammen met pindakaas gegeten! En jawel, ook mijn 1e espresso in ca. 5 weken! Het smaakt en ruikt nog niet als voorheen maar de ranzigheid en het wanstaltige is eraf en ik merk dat ik elke dag weer een stapje extra weet te zetten in de wondere wereld van smaak en geur. Mijn engel heeft vandaag zelfs een pompoen geslacht en er pompoensoep van gemaakt waar ik een kop van heb kunnen eten. Bijna niet te beseffen dat een ‘soepfanaat’ als ik voor het eerst in ca. 6 weken weer eens een kop soep heb kunnen eten… Ik wil elke zin wel met een uitroepteken eindigen zo onbeschrijfelijk prettig is het te weten dat het langzaam terugkomt en gelukkig niet 1,5 jaar gaat duren (zoals vaak het geval is) en dus niet permanent weg is.

Soms zeggen mensen dat het wel een ‘overwinning’ zal zijn maar zo voelt het niet. Het woord overwinning impliceert dat ik een strijd aan het voeren ben maar zo ervaar ik het in het geheel niet. Het is net alsof ik weer terug ben op dansles en nu leer hoe ik de dans van het leven voluit kan dansen. En leren dansen gaat met vallen en opstaan zoals ik rond mijn 16e op dansles ervaren heb en nu metaforisch nog een keer mag/moet ervaren. Het vallen doet wel eens lelijk zeer maar elke val is blijkbaar nodig om die dans van het leven ten volle te leren dansen. Dus een overwinning? Voor mij voelt het niet zo, ik val tijdens de dansles, sta op en merk dat ik door die val de dans van het leven weer een beetje beter leer dansen. Voor mij werkt die metafoor, wellicht heb je er wat aan.

Als je zo met de eindigheid van het leven geconfronteerd wordt komen levensvragen boven en daarmee ook gedachten over hoe dit leven zich op deze wijze gevormd heeft. In mijn geval komen er dan vele herinneringen boven aan mijn scoutingtijd gedurende mijn pubertijd in Meppel. Een periode met sterk vormende kanten. De vele kampen, de vele feesten die we georganiseerd hebben, de vele hikes, etc. Met een paar vrienden ga ik binnenkort eens stevig herinneringen ophalen en op die manier oude koeien uit de sloot halen en kijken of we daarmee een nieuwe koe in dat weiland kunnen creëren. Ik heb al mijn logboeken van de kampen en hikes uit die tijd nog. Het doorlezen daarvan heeft me al vele ‘van oor tot oor glimlachen’ bezorgd. Ontbijt bestond tijdens die kampen blijkbaar vaak uit ‘vette hap met kleffe kledder’ en nog veel meer anekdotes van een stel pubers die zeker achteraf bezien de tijd van hun leven hadden. Omdat mijn geheugen een opduvel heeft gehad van het insult en aan gort gesneden is tijdens de operatie zijn die logboeken plotseling goud waard en de ingang voor het ophalen van mooie herinneringen aan mooie tijden. En gelukkig; die mooie tijden duren nog elke dag voort. Dus deze zaterdag stond er een trotse vader te kijken naar de installatie van zoonlief bij de scouts. Ik hoop nog vele mijlpalen mee te maken in het leven van mijn naasten en ook in die van mijzelf maar dit was wel even zo’n ‘momentje’. Genieten dus.

En voorlopig is het even spannend. Over 1,5 week de uitslag van de MRI en hopelijk blijft de weg langzaam stijgen. Op het gebied van geur en smaak is dus verbetering zichtbaar maar op het gebied van energie in het geheel nog niet. Ik sla zelfs de kerkdiensten over omdat het gewoon niet lukt rond die tijd omdat de slaap desnoods volstrekt ongevraagd komt en met een intensiteit dat het te overweldigend is en dus niet prettig aanvoelt. Maar goed, hoop doet leven en hoop heb ik in overvloed alsmede goede moed, een fijne box met energizing memory’s en een omgeving die een stevige duit in het positieve levenszakje doet. Dank dus daarvoor en tot een volgend blog, andere wijze van contact of i.r.l.

Het ga jullie goed en je weet het inmiddels; laat vooral een reactie achter, ik lees ze graag, vol aandacht en waardering en tot een volgend moment van contact op welke wijze dan ook.

Hartelijke groet, Edwin

Advertenties

Over HoiEdwin

'HoiEdwin' is een dynamische (begin) veertiger die vindt dat hij niet te vangen is in een tekstblokje. Toch een knullige poging: voor zover het me lukt mezelf, man, vader, Trekkie (echt waar), levensgenieter i.o., gezinsfan, kerstfanaat, (voormalig) HOvD, was werkzaam bij Veiligheidsregio Zeeland en helaas lid van de 'medische molen' na een epileptisch insult dat op 4 oktober '13 de aankondiging leek te zijn van een hersentumor die op 7 februari '14 verwijderd is, de nodige nabehandeling (chemo & bestraling) nodig heeft gehad en een niet al te beste prognose heeft opgeleverd. Hier probeer ik via het blog www.hoiedwin.wordpress.com breedte, diepte en duiding aan te geven. En daarnaast schrijf ik nog wel eens wat andere zaken in m'n blogs die me bezighouden, interesseren of waar ik iets van meen te moeten en/of mogen vinden... ;-)
Dit bericht werd geplaatst in Brainstorm en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Boterhammen met pindakaas

 1. bewustzin zegt:

  Op ons levenspad willen we altijd maar verder groeien, maar soms moeten we op onze knieën om de bloemen langs het pad weer te zien bloeien…

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   Hoi Els,
   En elke keer als ik op mijn knieën val voel ik me toch weer groeien. Soms groeien dwars door de tranen heen omdat ook een traan een lens blijkt te zijn waarmee je de bloemen langs het pad nog mooier kunt zien.
   Hartelijke groet, Edwin

   Like

 2. Christjan Soethout zegt:

  Hoi Edwin,

  Ik reageer niet op elke blog maar lees ze wel allemaal. Elke keer weer onder de indruk hoe jij alles onder woorden kan brengen. En om op deze blog terug te komen; vooral doorgaan met dansen.

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   He Christjan,
   Dank voor je reactie en ja ik blijf dansen. Wellicht komt er ooit nog een tijd dat we weer eens samen ‘dansen’ bij een inzet…. 🙂
   Hartelijke groet, Edwin

   Like

 3. John van Bremen zegt:

  Hoi Edwin, aan mijn reuk mankeer ik niets, en wat betreft die boterham pindakaas mag je wat mij betreft zo ver mogelijk uit de buurt blijven. Het vallen lijkt me niet zo’n pretje, maar je leert van vallen en opstaan. Je geeft er gelukkig een positieve draai aan, maar ik hoop toch stellig voor je dat verwondingen door je val achterwege blijven. Ik wens je een positieve uitslag van de MRI

  Like

  • Lisa zegt:

   Hoi Edwin. Fijn te lezen dat er weer wat prettige geuren in je leven zijn! En mooie herrineringen…..mag ik je daarvoor de linkerhand geven? Ik ben nog steeds een fanatieke scout en kan me helemaal inleven in de betekenis die scouting in een leven kan hebben. Heerlijk om zulke logboeken eens door te nemen, zeker als ze bepaalde herrineringen weer levendig maken in je hoofd en mist weer wat optrekt in je geheugen. Veel sterkte en lekker boterhammen gewenst en tot de volgende blog.
   Groetjes van je collega

   Like

   • HoiEdwin zegt:

    He Lisa,
    Ik dacht net al gereageerd te hebben maar er lijkt iets mis te gaan en anders dubbel dus. We schudden elkaar idd de linkerhand zodra we elkaar weer een zien ergens in het netwerk o.i.d. Idd heerlijk om die logboeken weer eens terug te lezen en de mist in mijn brein eens flink te klaren. En ook leuk om rooie oortjes te krijgen van mijn eigen logboeken. Elk logboek eindigt met de pagina ‘opgedane adressen’ en grappig om daarmee te lezen en te herinneren hoe een purerende knaap de wereld van verliefdheden leerde kennen….. Met recht een vormende tijd die me ook nu nog een warm gevoel en dikke glimlachen bezorgd, we hebben het er vast nog wel eens over.
    Hartelijke groet en bij deze een virtuele linkerhand!
    Edwin

    ps: voor eenieder die denk ‘Een linkerhand, hoezo???’ Scouts groeten elkaar met de linkerhand omdat deze verbonden is met het hart, een handdruk van hart tot hart dus…

    Like

  • HoiEdwin zegt:

   He John,
   Dank voor je hoop en je wensen. Ik hoop met je mee uiteraard en die zelfde hoop en wensen komen van mij uit ook naar jullie toe.
   He ga jullie goed en een hartelijke groet,
   Edwin

   Like

 4. Gert Mulder zegt:

  Hoi Edwin, tja…pindakaas hoort toch wel bij geneugten van dit leven! Blij te lezen dat je er ook weer ongeveer zo over kunt denken. Ik hoop met je mee voor een positieve uitslag van de MRI.

  Like

 5. Jan Witvoet zegt:

  Denk aan je, bid voor je.

  Like

 6. Martin Lindenbergh zegt:

  hallo Edwin

  fijn dat je weer kunt genieten van pindakaas. Pindakaas doet mij denken aan hikes bij de scouting want als je het niet lekker vindt, maar er is niets anders meer en je toch honger hebt, is een boterham met een dun laagje pindakaas best lekker.
  ik hoop op een goede uitslag van de MRI voor je en dat je kan blijven dansen.

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   He Martin,
   Leuk je hier te ontmoeten!Je hebt helemaal gelijk en dan als het even kan niet een dunne laag maar zo’n hele dikke laag zodat je weer even door kunt op de hike. Volgens mij kunnen wij elkaar dus ook de linkerhand geven, we hebben het er nog wel eens over.
   Hartelijke groet,

   Edwin

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s