Weer-stand

Ik houd weer-stand. Na het zwarte gat van de afgelopen weken blijkt weer eens het onvoorstelbare vermogen van lichaam en geest om zich te herstellen en aan te passen aan een situatie. De voorzichtig stijgende lijn die ik in mijn vorige blog al beschreef heeft zich voortgezet. Gisteren heb ik voor het eerst in vele weken weer eens kunnen genieten van 3 maaltijden. Het rook best lekker en smaakte dat ook, ik durf te stellen dat ik qua smaak en geur weer op 50% zit en dat is een onbeschrijfelijk genot. Gewoon uit kunnen kijken naar een maaltijd i.p.v. als een beer tegen de marteling van het eten opzien, wat een genot! En nog een groter genot is het om eindelijk weer te kunnen stoeien met de kleine man en er gewoon weer te kunnen zijn voor mijn partner.

Het ‘weer stand houden’ is een volledig nieuwe ervaring voor me omdat ik de ervaring van het niét stand kunnen houden niet kende in mijn leven. Dat betekend voor mij dat, hoe vreselijk zwaar het voor ons als gezin ook was de afgelopen weken, ik iets mee heb gemaakt wat me als mens completer maakt. Niet dat ik dat leuk hoef te vinden van mezelf (doe ik dus ook niet) maar ik ga er vanuit dat deze ervaring me iets brengt. Bijvoorbeeld het vermogen me nu daadwerkelijk in te leven als mensen me zouden zeggen dat ze het niet meer zien zitten. Tot een maand geleden kon ik me daar geen enkel beeld bij vormen en nu ben ik daar geweest en kan er dus aan relateren.  Ik en ook mijn gezin weet nu hoe donker, koud, modderig, guur, eenzaam, kil en levenloos het op de bodem van die put is. Ik hoop dat die afschuwelijke ervaring me brengt dat als mensen in mijn omgeving in diezelfde put zitten, ik ze daadwerkelijk iets te bieden heb omdat ik daar geweest ben.

Weerstand. Het ‘weer stand houden’ is hoog nodig in zowel letterlijke als figuurlijke zin met uitzicht op de komende chemoweek. Oorspronkelijk zou die deze week zijn maar we hebben gekozen voor een extra weekje herstel en volgende week ligt er dus weer een pakket pillen voor me klaar. Ik heb gezien de stijgende lijn en de hersteldagen die er nog zijn op weg naar volgende week, weer het vertrouwen en de kracht om deze chemoweek met opgeheven hoofd tegemoet te gaan. Had me dat twee weken geleden gezegd en ik had je een zweverige fantast gevonden maar nu is die mentale kracht en weer en dat zal de komende dagen alleen maar beter worden denk en hoop ik.

Wat heeft het verschil gemaakt? Op welk moment heeft de kanteling plaatsgevonden? Ik heb er al lang over lopen piekeren maar het antwoord is simpel en niet hoogdravend. Niet mijn mentale kracht maar mijn lichaam heeft zijn zelfreinigend vermogen weer eens op briljante wijze laten zien. De overdoses aan medicatie is door mijn lichaam in de loop van ca. 1,5 week afgevoerd waardoor het licht weer door de duisternis brak. Het is heerlijk om te weten dat een menselijk lichaam zelfs na een hersenoperatie en 2 chemoperioden nog steeds in staat is zich te ontdoen van zoveel vervuiling. ‘Mind over matter’ heb ik altijd een mooie uitspraak gevonden waar ik soms ook naar leefde maar nu was het de ‘matter’ die er voor heeft gezorgd dat de mind zich weer kon manifesteren.

Nu dus op naar verder herstel, rustig aansterken en volgende week weer een pretpakket aan pillen tot me nemen. Ik ben uiteraard benieuwd naar hoe dat gaat maar kan er weer op vertrouwen dat me dat gaat lukken. Alleen? Nee, nooit alleen. Kracht kan en mag ik putten uit vele bronnen zoals mijn heerlijke gezin. Jullie betrokkenheid en medeleven blijft daarbij iets dat ons veel goed doet en het uiten van onze dankbaarheid daarover heb ik al meerdere malen geprobeerd via dit blog maar woorden blijven tekort schieten. Dus nogmaals woorden die niet kunnen uitdrukken wat wij voelen: dank jullie wel voor jullie steun en support!

Hartelijke groet,

Edwin

Advertenties

Over HoiEdwin

'HoiEdwin' is een dynamische (begin) veertiger die vindt dat hij niet te vangen is in een tekstblokje. Toch een knullige poging: voor zover het me lukt mezelf, man, vader, Trekkie (echt waar), levensgenieter i.o., gezinsfan, kerstfanaat, (voormalig) HOvD, was werkzaam bij Veiligheidsregio Zeeland en helaas lid van de 'medische molen' na een epileptisch insult dat op 4 oktober '13 de aankondiging leek te zijn van een hersentumor die op 7 februari '14 verwijderd is, de nodige nabehandeling (chemo & bestraling) nodig heeft gehad en een niet al te beste prognose heeft opgeleverd. Hier probeer ik via het blog www.hoiedwin.wordpress.com breedte, diepte en duiding aan te geven. En daarnaast schrijf ik nog wel eens wat andere zaken in m'n blogs die me bezighouden, interesseren of waar ik iets van meen te moeten en/of mogen vinden... ;-)
Dit bericht werd geplaatst in Brainstorm en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Weer-stand

 1. Martin Lindenbergh zegt:

  hallo Edwin

  fijn dat jullie de zon weer zien schijnen, heel veel sterkte volgende week en hopenlijk komen er dan geen dondere wolken meer voorbij.

  Martin Lindenbergh

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   Hoi Martin,
   Dank. Ik hoop overigens in letterlijke zin wel op donkere wolken, een flinke regenbui zou de tuin wel eens goed doen…maar laat de regenbui in figuurlijke zin idd maar aan me voorbij trekken.
   Hartelijke groet,
   Edwin

   Like

 2. Gert Mulder zegt:

  Hoi Edwin,

  geniet van de mooie dagen, qua weer in elk geval. Hopenlijk houdt het weer ook stand, zowel letterlijk als figuurlijk. Veel sterkte volgende week, zorg dat je stand houdt!

  Gert

  Like

 3. Wilma zegt:

  Hallo Edwin

  Fijn dat er weer iets positiefs te melden is, ik hoop dat het zo een poosje blijft.
  heel veel sterkte met de kuur volgende week.
  groetjes Wilma

  Like

 4. We zijn zo blij voor je,Edwin dat deze afgelopen week je zo goed heeft gedaan! Je bent zowel mentaal als fysiek erg sterk! En je hebt goed geluisterd naar je lichaam!Ook zijn we natuurlijk heel blij voor jullie alle drie! Want je gaat niet alleen door zo’n proces! Alle lof voor jullie alle drie!
  We denken volgende week weer heel intens aan je, Edwin!

  Like

 5. HoiEdwin zegt:

  Hoi Albert en Aly,
  Fijn dat jullie zo blij voor ons zijn, geeft een goed gevoel. Op naar volgende week maar we kijken meer uit naar het weekje bij jullie eind van Myrddin’s vakantie.
  Hartelijke groet,
  Edwin

  Like

 6. Huib Weststrate zegt:

  Hoi Edwin,

  Goed om te lezen dat het weer beter gaat na afgelopen weken!
  Veel sterkte voor de komende week / weken.

  Groet,
  Huib Weststrate

  Like

 7. Jaap zegt:

  Beste Edwin,
  onder de indruk van wat jullie allemaal meemaken. Een strijd met ondersteuning van medici die ooit zijn afgestudeerd op de “chemische plant” die mens heet, maar waarvan we misschien nog maar een fractie van alle informatie en prcessen kennen. Het blijkt maar weer dat het menselijke lichaam tot heel veel in staat is. In combinatie met jullie doorzettingsvermogen is geen put te diep. Gelukkig gaat het iets beter, wat jullie weer kracht geeft om de volgende kuur op te pakken. Ik hoop dat je mijn brief van enkele maanden terug hebt ontvangen. Veel sterkte voor de komende week en sprekende in de vorm van “weer-stand” hoop ik dat jullie weer voldoende “vermogen” kunnen pakken om door te zetten. NB woensdag 2 juli de grote prijs van BW Goes gehad, voor onze groep geen beste prestatie; ik heb je gemist! Veel sterkte en beterschap. Groet
  Jaap

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   Hoi Jaap,
   Dank voor je reactie. Ja, ik heb je brief ontvangen. Heel hartelijk dank daarvoor, ik heb het erg gewaardeerd en was er door ontroerd. Had geen gsm of mail van je dus reageren was lastig maar op deze wijze lukt dat nu dus eindelijk, nogmaals dank dus!
   Ik hoorde het idd van de GP Brw. Goes, volgende keer verwacht ik een uitnodiging, tot op heden heb ik de GP maar 2 x gemist en ik was van plan nog wel een paar keer deelname er achteraan te plakken…. 😉
   Hartelijke groet, Edwin

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s