Over die ezel en zijn stenen…

Het is weer zover. Week 3 van de cyclus van 1 week chemo-pillen slikken en 3 weken herstellen. De 3e week ben ik meestal op mijn best en bruist de energie weer beduidend krachtiger door mijn lichaam dan tijdens de chemoweek of de 1e twee weken daarna. Als je niet zeker weet of je de jaarwisseling haalt dan kun je goede voornemens maar beter niet uitstellen. En in zo’n 3e week komen ze in overvloede die goede voornemens. Eén van die voornemens is om na deze chemoweek weer eens een paar uurtjes per week aan het werk te gaan.

Hé? Wacht eens even… Daar heb ik toch laatst een blog over geschreven? Iets over werken ‘willen’ en ‘moeten’ en de innerlijke worsteling daar over? Stoot ik me nu als die spreekwoordelijke ezel voor de zoveelste keer aan die spreekwoordelijke steen? En ja hoor; het antwoord is natuurlijk weer eens niet eenduidig dus het is ‘ja’ én ‘nee’.

Ik heb me al snel na het begin van dit hele circus vast voorgenomen om me liever tientallen malen aan stenen te stoten dan elke steen te ontwijken. Liever een paar blauwe plekken oplopen in het leven, dan elk risico vermijden en vergeten te leven in de tijd die me gegeven wordt. Ik leef bij het motto dat, mits verantwoord, je dingen beter kunt proberen dan ze uit de weg te gaan. Soms knal ik dan (weer) tegen die spreekwoordelijke steen aan maar soms wordt ik door mezelf of mijn omgeving verrast omdat het onverwacht goed ging, lekker smaakte, aangenaam was, etc.

Waar zit dan die ‘nee’, waarom denk ik dat ik dit keer niet tegen die zelfde steen aan knal? Ik ben de afgelopen tijd, me name in de weken dat ik me na de vorige chemo niet zo best voelde, eens gaan kijken in hoeverre ik daar zelf invloed op had. Ik kwam er achter dat ik mijn ochtend niet zo heel handig begon. Opstaan, tanden poetsen, GSM checken op berichtjes, mail bekijken, ochtendwandeling, journaal kijken en daarna de kleine uit bed halen om samen het jeugdjournaal te kijken. Dat laatste is samen met mijn ochtendwandeling natuurlijk goud waard maar al dat andere op het tanden poetsen na helpt niet mee om de dag goed gemutst te beginnen. Toen ik me dat realiseerde heb ik de boel omgegooid. Ik heb er voor gekozen om de dag te beginnen met een stukje bezinning, contemplatie, wijsheid en gebed. Dat klinkt nogal stevig maar ik heb er een prachtige manier voor gevonden op het internet. Op http://www.gewijderuimte.org heb ik een manier gevonden om aan het begin van de dag een goed kwartier tijd te nemen om ipv slechts m’n bed uit te stappen écht wakker te worden. Het heeft me door de dag heen wat meer energie, balans en mentale weerbaarheid gegeven. Het is net een snoepje waar je de hele dag op zuigt en die de hele dag smaak blijft afgeven (maar dan uiteraard wel een suikervrije biovariant, dat weten de meesten van jullie wel van me…. :-)).

Door die instelling om de steen niet uit de weg te gaan en de dag anders te beginnen voel ik meer energie, meer balans, meer mentale weerbaarheid en daarmee meer rust. Dit geeft me het vertrouwen en het gevoel dat het me gaat lukken weer eens wat meer te gaan doen dat het slechts ondergaan van deze ziekte. Nu bestond mijn tijd thuis toch al niet uit het slechts ‘ondergaan’ van deze ziekte maar ook uit een hoop zelfonderzoek, het een weg vinden in het fysiek ziek zijn, hele mooie ontmoetingen met bekenden en onbekenden in fysieke vorm en/of via de mogelijkheden die het www ons biedt. En tja, dan ook maar een primeur… een uitgever heeft mijn blog gevonden en me gevraagd of ik het in boekvorm uit wil geven. Ik heb er eens goed over nagedacht en o.a. gezien de vele aanmoedigingen in die richting die ik het afgelopen jaar ontvangen heb, én het feit dat het niet zozeer het ‘schrijven’ van een boek is maar het bundelen van mijn blogs en het toevoegen van een inleiding, heb ik besloten op deze uitnodiging in te gaan. Daar komt als doorslaggevend argument nog bij dat het heel therapeutisch werkt om mijn blogs vanaf 4 oktober 2013 weer eens door te lezen. Het heeft iets weg van een soort verwerking om terug te lezen wat me (ons) allemaal overkomen is, hoe we hier mee geworsteld hebben, er nog steeds mee worstelen en het ook gewoon best aardig gedaan hebben de afgelopen periode.

Kortom; een hoop inzichten en goede voornemens qua werk en boek en veel goede moed om een volgende stap te zetten waar deze de komende week ook eerst bestaat uit de volgende chemokuur. En medisch ook een leuk lichtpuntje; de bloedwaarden die vooraf aan elke kuur bekeken worden, zijn dit keer beter dan vooraf aan de vorige kuur, je zou bijna gaan denken dat zo’n kuur goed voor je is… , sorry HersenHumor, ik kan het niet laten:-)

Het ga jullie allen goed. Laat vooral een reactie achter op dit blog als je je hiertoe geroepen voelt, ik lees ze met veel plezier en dankbaarheid. Hartelijke groet,

Edwin

Over HoiEdwin

'HoiEdwin' is een dynamische (begin) veertiger die vindt dat hij niet te vangen is in een tekstblokje. Toch een knullige poging: voor zover het me lukt mezelf, man, vader, Trekkie (echt waar), levensgenieter i.o., gezinsfan, kerstfanaat, (voormalig) HOvD, was werkzaam bij Veiligheidsregio Zeeland en helaas lid van de 'medische molen' na een epileptisch insult dat op 4 oktober '13 de aankondiging leek te zijn van een hersentumor die op 7 februari '14 verwijderd is, de nodige nabehandeling (chemo & bestraling) nodig heeft gehad en een niet al te beste prognose heeft opgeleverd. Hier probeer ik via het blog www.hoiedwin.wordpress.com breedte, diepte en duiding aan te geven. En daarnaast schrijf ik nog wel eens wat andere zaken in m'n blogs die me bezighouden, interesseren of waar ik iets van meen te moeten en/of mogen vinden... ;-)
Dit bericht werd geplaatst in Brainstorm en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Over die ezel en zijn stenen…

 1. Martin Lindenbergh zegt:

  hallo Edwin

  goed om te lezen dat je bloedwaarde beter waren dan voorheen en leuk dat je een nieuwe uitdaging / werk aangaat. Veel sterkte komende week en dat boek zal best een bestseller worden.

  Like

 2. Hoi Edwin. Wat supergoed. Enerzijds het inzicht van de volgorde van het beginnen van de dag en anderzijds het aanbod van die uitgever. Ik ben het er helemaal mee eens. Ik ben zelf niet ziek, maar haal al heel veel wijsheden uit jouw blog. Verder geniet ik van de manier, waarop je met de taal speelt. Kortom, ik geef ze helemaal gelijk.
  Verder ben ik blij, dat je bloedwaarde nu beter zijn en dat je weer wat energie hebt.
  Een iets rustiger/actievere week qua lichaam heb je wel verdient.
  Groetjes, Ineke

  Like

 3. HoiEdwin zegt:

  Hoi Inneke,
  Dat klinkt als een verkocht exemplaar. Als ik nu eens begin met een oplage van 1 exemplaar dan kan ik direct stoer gaan doen met dat de 1e oplage is uitverkocht en dat de 2e druk gedrukt gaat worden… ;-). Dank voor je reactie en tot een volgend contact op welke wijze dan ook.

  Hartelijke groet, Edwin

  Like

 4. bewustzin zegt:

  Had je mijn bestelling nog niet meegerekend dan? (of ben je dan meteen door de 2e druk ;-))Top Edwin! De gelaagdheid van de door jou beschreven ervaringen maken het tot bijzondere wijsheid waar heel wat uit te leren of te spiegelen valt.

  Like

 5. evelien zegt:

  Hoi Edwin,
  Goed plan om de dag anders te starten. die mail en gsm kunnen ook later wel.
  Ik heb ook een goed voornemen na mijn vakantie en start elke dag met yoga en 10 min meditatie. en ja, het is een fijne start waarin je lekker in je lijf zit voor je met andere zaken begint.

  Helmaal geen gek idee om je blogs in een boek te verbinden. je schrijfstijl is zo mooi, en voor ieder leerzaam en boeiend. (voor mij in ieder geval wel)

  Dank opnieuw voor je delen en hou vol

  Groet Evelien

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   Hoi Evelien,

   Dank voor je reactie en mooi dat mijn schrijfsels leerzaam zijn, ik ga er bijna van blozen… 🙂 Ik herken wat je zegt over lekker in je lijf zitten na een rustige start. In mijn lijf zitten lukte altijd al wel maar nu gaat het een tandje dieper en zit ik naast in mijn lijf ook in mijn hart cq in mijn gevoel en dat voegt een prettige dimensie toe.

   Hartelijke groet, Edwin

   Like

 6. Jan de Regt zegt:

  Hoi Edwin, ook deze keer weer met belangstelling je verhaal gelezen. Fijn dat je een nieuw ritme hebt gevonden. Ik ondersteun van harte het idee om jouw verhaal in een boekwerkje vast te leggen. Velen kunnen daar moed, inspiratie, motivatie, kracht, enz. uit putten.
  Hartelijke groet, Jan de Regt.

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   Hoi Jan, dank voor je reactie. Ik hoop dat we elkaar binnenkort eens treffen op kantoor. Een kijken of het volgende week gaat lukken, eerst deze week de chemo maar eens doorkomen.

   Hartelijke groet, Edwin

   Like

 7. Jaap Vasseur zegt:

  Edwin, wat kun jij hetgeen wat je meemaakt op een aangrijpende maar zeker ook begrijpelijke manier opschrijven. Hiervoor heb ik ontzettend veel bewondering. Daarom zeker een begrijpelijke keuze dat je het voornemen hebt om de blogs te gaan bundelen. Het is zo makkelijk gezegd dat we van elke dag moeten genieten. We doen het desondanks diep van binnen veel te weinig. We wensen jou en je gezin doorzettingsvermogen en kracht toe. Goed dat je met een ander “start” patroon je dag zoveel anders kunt invullen. Groet Jaap

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   Hoi Jaap,

   Dank je wel! En je hebt het wellicht al wel gehoord, heb inmiddels (dd 15-09) het uniform weer aangetrokken en weer een paar ochtenden aan het werk gegaan. Wellicht tot binnenkort op de kazerne.

   Hartelijke groet,
   Edwin

   Like

 8. Pingback: Op weg naar het UWV… | Blog van Edwin van Dijk

 9. Cindy zegt:

  Hoi Edwin…. ik ben stil heel stil…

  Like

 10. HoiEdwin zegt:

  Hoi Cindy,

  Stilte, zo mooi. Ik heb laatst nog wat geschreven over het stil zijn. Kijk maar eens op: https://hoiedwin.wordpress.com/2015/03/29/over-woorden-en-stilte/

  Hartelijke groet,

  Edwin

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s