Komkommer

3 november was het zover. Ik slikte mijn laatste handje chemopillen en klaar was de kuur. In een maand of 9 tijd heb ik met verschillende tussenposen in totaal 12 weken chemotherapie en 6 weken stralingstherapie ondergaan. Ik begon er opgewekt aan en uiteraard; die laatste hand pillen gaf me niet zozeer een opgewekt als wel een opgelucht gevoel.

Toen we (ja inderdaad ‘wé’) hieraan begonnen leek het alsof de weg die we te gaan hadden redelijk bestraat was zonder rare kronkels. Vooraf wordt je tot op het bot voorgelicht over hoe het werkt, de risico’s, de opbouw van het schema en ga zo maar door. En dan stap je onbevangen en tamelijk onwetend die weg op. Van de 100 ‘bijwerkingen’ die er zijn heb ik er 98 niét (pffff) gehad maar die zeldzame bijwerking die juist niét in de bijsluiter van deze behandeling stond (geur en smaakvervorming) heb ik helaas wel moeten ondergaan. De bochten, mooie vergezichten en het soms onverwacht slechte weer onderweg hebben jullie mee kunnen lezen in de voorgaande blogs. Op weg naar de laatste chemoweek toe werd het op een ander vlak zwaar. Wat? Zwaar? Ja, inderdaad, ik heb dat woord denk ik niet eerder gebruikt maar toen was het gewoon even zwaar in fysieke én zeker ook mentale zin.

Maar Edwin, waar komt die komkommer dan toch vandaan? In die komkommer bleek een deel van de sleutel te zitten. Ik ben dit bijzondere jaar redelijk goed doorgekomen. Het was (en is) pittig maar niet alleen dat. Ik ben oplettend geweest in het goed en eerlijk aangaan van alle emotionele achtbanen die bij een levensfase als deze horen. En toch heb ik een les te leren in het laten komen van de kommer, in het leren durven zeggen: kom-kommer. Ondanks dat ik het mentale aspect stevig aan ben gegaan, ligt daar nog een les en dat is het laten komen van de kommer (en kwel). Me gewoon ellendig durven voelen zonder me schuldig te voelen. Hulp te vragen zonder me daarover rottig te voelen. Nog meer leren zien dat diep in alle ellende die er soms gewoon is, juist de schoonheid te vinden is en deze durven te aanvaarden. In mijn slechtste uren keek ik elke keer weer als ik mijn ogen open deed in de ogen van mensen vol liefde en mededogen. Het meest van de tijd uiteraard in die van mijn Engel van een vrouw, mijn zorgzame en tegelijk bezorgde zoon en ook vaak in die van goede vrienden. Het stoppen met flink zijn en het volledig laten komen van de ‘kommer (en kwel)’ zonder me daar ook nog eens een keer flink rottig om te voelen is een harde les maar wel een imposante les die ik denk ik inmiddels een beetje te pakken heb.

Zo’n stuk tekst lijkt te suggereren dat dat het enige is dat er de afgelopen tijd was. Hoe apart en mooi ook, het leven gaat ook ‘gewoon’ door. Dit jaar is het jaar van de schoolkeuze van onze zoon. Een nieuwe stap in een jong leven. Het is een stap waarin ik gewoon even vader kan zijn en we eens volop bezig kunnen zijn met dat waar het ons écht om gaat en dat is uiteraard de levenswandel van onze zoon. Soms is de fysieke prijs wel hoog van zo’n informatieavond maar dan roep ik met een grote glimlach kom-maar-kommer want als ik het ergens voor over heb dan is het daar wel voor. En er was ook gewoon dat goede gesprek, dat gezellig moment met een straffe espresso en vele andere momenten die prachtige kleuren geven aan dit schilderachtige leven.

Het is de dinsdag voor de start van de advent. Op de vensterbank staan 4 kaarsen klaar en zondag steken we de 1e aan. De 4e kaars heb ik van een collega gekregen (bedankt Carl) en komt uit Oostakker-Lourdes. En eerlijk is eerlijk, kerst is best wel een beetje ‘mijn ding’ dus na zo’n jaar gaat dit gezin zaterdag een boom halen en gaat zondag de piek in top! En nee, Sinterklaas heeft daar geen enkel probleem mee. Hij is een goede maat van de Kerstman en ze hebben beide geen last van gekwetste ego’s waar wij mensen zo snel toe geneigd zijn. De advent kon als het ware niet mooier vallen dit jaar. Na zo’n heftige periode die nu even tot rust lijkt te komen gaat het licht week na week sterker worden. Elke week een extra kaarsje waarin we elke week meer licht creëren maar ook elke week iets meer achter ons kunnen laten en laten verbranden in het nieuwe vuurtje dat we ontsteken. Morgen moet je vooral morgen laten net als dat gisteren vooral gisteren hoort te zijn en we het ‘nu’ graag willen koesteren omdat er nooit een ander moment bestaat dat het moment van het nu (ja Eckhart Tolle staat in onze boekenkast.. ;-). De adventstijd onderstreept dat nog eens voor mij en we gaan deze dan ook samen als gezin met een glimlach en hoopvol tegemoet. En na het ontsteken van al dat licht in de komende weken in zowel kaars als boom dan uiteindelijk de geboorte van het licht in die kleine kribbe, het beloofd een heerlijke tijd te worden!

Dankdankdank voor al die warme reacties op mijn vorige blog. Ik heb ze niet allen van een persoonlijke reactie kunnen voorzien maar jullie weten het; ze worden met waardering en dankbaarheid gelezen.

Hartelijke groet,

Edwin

Advertenties

Over HoiEdwin

'HoiEdwin' is een dynamische (begin) veertiger die vindt dat hij niet te vangen is in een tekstblokje. Toch een knullige poging: voor zover het me lukt mezelf, man, vader, Trekkie (echt waar), levensgenieter i.o., gezinsfan, kerstfanaat, (voormalig) HOvD, was werkzaam bij Veiligheidsregio Zeeland en helaas lid van de 'medische molen' na een epileptisch insult dat op 4 oktober '13 de aankondiging leek te zijn van een hersentumor die op 7 februari '14 verwijderd is, de nodige nabehandeling (chemo & bestraling) nodig heeft gehad en een niet al te beste prognose heeft opgeleverd. Hier probeer ik via het blog www.hoiedwin.wordpress.com breedte, diepte en duiding aan te geven. En daarnaast schrijf ik nog wel eens wat andere zaken in m'n blogs die me bezighouden, interesseren of waar ik iets van meen te moeten en/of mogen vinden... ;-)
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Komkommer

 1. Wilma zegt:

  Hallo Edwin
  Wat een verhaal, ik hoop dat het nu de goede kant op gaat, en dat alles niet voor niets is geweest.
  Heel veel sterkte, en ga ervoor,

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   Hoi Wilma,
   Dank en ervoor gaan is dagelijkse kost. En het is nu al met zekerheid niet voor niks. Ik heb alleen al zoveel geleerd dit jaar en elke dag in dit leven is ‘niet voor niks’ en juist uitermate zinvol en ook verrijkend.
   Hartelijke groet, Edwin

   Like

 2. Lisa zegt:

  Hoi Edwin,
  Dank weer voor het kijkje in je gedachten. Steeds weer “food for thougt”.
  Ik wens jou en je gezin veel warmte en licht toe in de dagen die komen. Ik hoop dat ze feestelijk zijn en ook vol momenten van genieten en bezinning. Weet dat je dat laatste bij mij het afgelopen jaar vaak hebt losgemaakt. Bedankt!
  Groet van een collega uit “t zuiden” en natuurlijk die linkerhand ;-))

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   Hoi Lisa,
   Eerst maar een die lefthand right back at you! 😉 Dank voor je warme wensen en ook die van mij uit naar jou/jullie. Mooi te lezen dat ik iets los heb mogen maken bij je. Ik hoop dat het je goed heeft gedaan en wens je dat uiteraard van harte toe.

   Hartelijke groet, Edwin

   Like

 3. Johan van Tilburg zegt:

  Hoi Edwin,

  Indrukwekkend weer hoe je je verhaal zou weet te duiden en ondanks alles toch zo positief kan zijn. Ik wens je heel veel sterkte, maar ook een goede tijd, Advent mag dan ook zeker een tijd van hoop, verwachting en dankbaarheid zijn!

  Groetjes,
  Johan

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   Hoi Johan,
   Dank en de advent herbergt al die woorden inderdaad in zich. En positief zijn…., het is gelukkig geen opgave maar een uitermate prettige en constructieve levenshouding gebleken. 😉

   Hartelijke groet, Edwin

   Like

 4. Jan Witvoet zegt:

  Vanaf de andere kant van de wereld volg ik je verhalen met veel interesse en voel me nu ook blij dat je er zo in staat als je nu doet. Er is perspectief en dat is goed. Ik ben in April 2015 teurg en ga jullie zeker opzoeken.
  En voor de zoveelste keer: ondanks dat je nu ook leert dat de kommer een bestaansrecht heeft, kanjer je jezelf (en Lidewij) er wel door hoor. Dat respect groeit alleen maar. Ik houd van je en bid voor je. Liefs, Jan.

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   Hoi Jan,
   Goed weer van je te horen (lezen). Las op je laatste blog dat je ‘te moe was voor StarTrek’. Kom op zeg…., moe zijn doe je maar in je eigen tijd en niet ‘StarTrektijd’…. ;-)))
   Dank voor je gebed en je houden van van. Right back at you! Zullen we het licht vanuit twee zijden v/d wereld met elkaar verbinden? Ik steek morgen voor de dienst een kaarsje voor je aan in de kerk. Steek jij er een voor me aan in een tempel aldaar?

   Hartelijke groet, Edwin

   Like

 5. Gert Mulder zegt:

  Hoi Edwin, ik hoop dat je snel weer voldoende hersteld zodat we weer samen aan de bak kunnen in de kazerne. Doe rustig aan, geniet van de komende periode.
  Vergeet niet dat de derde kaars roze moet wezen, als teken van de groeiende vreugde en blijdschap. Dat wens ik je van harte!

  Gert

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   Hoi Gert,
   Ik hoop het van harte met je! De 3e roze kaars weet ik idd. Bij ons in de kerk hebben ze zelfs een roze kazuifel voor de dienst van de 3e advent alsmede voor de 3e dienst in de vastentijd.
   Het allerbeste, wellicht to binnenkort op welke wijze dan ook.
   Edwin

   Like

 6. bewustzin zegt:

  Na het lezen van je blog zal ik waarschijnlijk altijd een andere associatie houden met het begrip ‘komkommertijd’ dan dat er doorgaans in de luwte van de nieuwsgaring mee bedoeld wordt… Mooi om te lezen dat er dingen zijn die je over je heen moet laten komen, die je moeten overkomen, om verder te komen. Juist in het begin van deze adventsperiode iets om opnieuw stil bij te staan: we herdenken de geboorte van Jezus en tegelijk verwachten we dat het Licht opnieuw onder ons zal komen, maar eigenlijk houden we dikwijls nog zo weinig rekening met ‘het onverwachtse’. En het is vaak dat waar de levenslessen in verscholen liggen…
  Ik wens jou en je dierbaren een mooie en zinvolle voorbereiding op kerstmis, in de verwachting dat het licht en het goede nog wacht.

  Like

 7. HoiEdwin zegt:

  Hoi Els,
  Mooi, die ‘komkommertijd’, het is er elke dag tijd voor al wil de mens (lees ‘het ego’) het liever niet, zeker niet elke dag. Het weinig rekening houden met het onverwachtse past goed bij de schrift van afgelopen weekeind waarvan de kern is de uitspraak van Jezus; ‘Wees waakzaam’ (Marcus 13:37) is. Met het ontsteken van de 1e kaars begint het verwachtingsvol uitzien waarmee ook de waakzaamheid bijna als vanzelf toeneemt. Ik wens je een dus een verwachtingsvolle en waakzame tijd toe op weg naar het Licht.
  Hartelijke groet, Edwin

  Like

  • bewustzin zegt:

   Oh, het snééuwt nu zelfs op je blog! Naast de ‘kom-kommertijd’ dus tevens wintertijd en zoals je schrijft: tijd van verwachtingsvol uitzien. Niet passief en gelaten, maar waakzaam en alert. Onze rol vraagt om meer dan getuigen (te zijn) van het kerstverhaal, maar vooral ook deelnemer eraan te worden. Dank weer voor je bespiegelingen en een mooie voorbereidingstijd gewenst!

   Like

 8. Leo de Jonge zegt:

  Ik heb inmiddels de tijd genomen om je blog te lezen. Goed om te lezen dat je jouw lessen trekt uit de afgelopen periode. Voorlopig is in elk geval de chemo afgesloten. Een nieuwe tijd van “jullie kerst” staat voor de deur. Ook ik moet leren omgaan met me groot te houden. Ook ik heb die personen om mij heen gevoeld, die mij dierbaar zijn. Dit na mijn (kleine) TIA van afgelopen week.
  Nogmaals goed, dat ook jij van vlees en bloed bent, je goede en slechte momenten hebt, maar je altijd gesteund voelt van een ieder om je heen. Een fantastische periode gewenst …
  Leo

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   Hoi Leo,
   Ik hoorde idd van de TIA die je gehad hebt. Vanzelfsprekend wens ik ook jou en de jouwen een hele mooie tijd toe op weg naar kerst. En Leo; je groot houden hoeft echt niet altijd, soms is even heel klein zijn ook erg goed voor je en nog prettig ook. Veel sterkte en alle goeds.

   Hartelijke groet, Edwin

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s