Van alles

Nog een paar dagen tot zondag de 21e en dan beginnen de dagen weer te lengen. Het kerstfeest en midwinternacht hebben beiden als dragend symbool het licht in zich. Het is een genot in een land te wonen waarin beide in vrijheid gevierd mogen en kunnen worden en dat gaan we de komende dagen dan ook ten volle doen.

Soms kriebelt er een stemmetje in m’n achterhoofd dat zegt: ‘Doen! Nu kan het nog!’. En ja, na zo’n jaar is dat ook niet zo’n rare gedachte van dat stemmetje. Er is ook een andere stem. Een stem die weigert zich te identificeren met de slechte kant van alle kansberekeningen en zich weigert te identificeren met de term ‘ik ben ziek’. Die kant in mij heeft ten volle gevoeld dat dit lichaam flink ziek is (geweest) en weet ook dat de doktoren me niet zo heel veel jaren meer geven. Maar tegelijkertijd is dat ook de kant in mij die niet opgeeft te geloven in wonderen en in de volle wetenschap van de ernst van de situatie het gewoon voor mogelijk houdt dat ik ‘gewoon’ oud wordt  en daarmee als ‘medisch wonder’ door het leven ga. Dat geloof gecombineerd met het lef om deze ziekte recht in de ogen te durven kijken maakt dit traject dragelijk, uitdagend, leerzaam, kei- & keihard, tranentrekkend en dan toch ook weer ‘best aardig te doen’.

In mijn vorige blogs scheef ik over hoe het nu ging en dat is best wisselend. Met het wegvallen van de chemotherapie, het opkomen van de insulten met de bijbehorende medicatie welke ik inmiddels weer aan het afbouwen ben, lijkt het alsof er periodiek nieuwe software geïnstalleerd wordt. Normaal gesproken gaat dit met een stijgende lijn. Van het oude DOS, naar Windows 3.11 (weet je nog?), naar Windows 95, Windows 2000, Windows XP, Windows 8, etc. Maar nu is de lineaire opbouw flink in de war geschopt. Waar ik een paar maanden na de hersenoperatie dacht het nieuwste besturingssysteem geïnstalleerd te hebben gekregen, leek er een paar maanden later plots een veel oudere versie actief te worden. Een week later weer die nieuwe snelle versie terwijl weer een maand later weer zo’n langzame oude gebrekkige versie van Windows actief werd. De grootste uitdaging is het wennen aan deze bijna continue veranderingen but hey; life is defined by its continuing change… Het andere ‘grote wennen’ bestaat uit het leren omgaan met de gemiddeld genomen wat oudere softwareversie i.r.t. de nieuwste sneller versie die ik bij de meeste mensen om me heen actief zie zijn. Als ik deze metafoor los laat uit zich dat in de noodzaak meerdere malen per dag te blijven rusten, niet tegen drukte kunnen, niet in staat zijn complexe problemen in de volle breedte en diepte te kunnen doordenken, etc. Volgende week kan het weer anders zijn en hoe deze wat hobbelige weg er de komende tijd uit gaat zien….., #wiehetweetmaghetzeggen.

Hoe is het met je? Een vraag die voor ons beide zo ontzettend lastig te beantwoorden is. Bij de beantwoording van die vraag heb je een referentiepunt nodig. Bij een griepje voel je je ‘niet zo lekker’ vergeleken met de dagen ervoor toen je nog geen griep had. Bij mij (ons) is dat referentiepunt zoek. Als ik die vraag steeds moet beantwoorden afgezet tegen het referentiepunt van voordat mijn lichaam ziek werd, is het antwoord telkens weer niet al te positief. Maar als ik als referentiepunt vorige week neem, is het antwoord steeds anders aangezien er wekelijks een andere versie van mijn besturingssysteem actief lijkt te zijn. Daarmee blijft recht overeind staan dat ik gelukkig ben, me vaak goed voel, volop geniet van het leven en na drie stappen vooruit die twee stappen terug soms met een zoute traan en soms een glimlach kan zetten. De vraag ‘Hoe is het?’, is echter elke keer weer lastig te beantwoorden dus als je mij (ons) ziet zoeken naar een antwoord weet dan dat ons referentiepunt bijna dagelijks wisselt en dat wij met het snelle antwoord ‘goed hoor’ je oprechte belangstelling geen recht doen maar niet elk moment van de dag in staat zijn een oprecht antwoord te geven omdat we het soms zelf ook gewoon even niet weten…

Diegenen onder jullie die dit blog het afgelopen jaar gevolgd hebben weten dat wij ons ontzettend gesteund gevoeld hebben door de vele kaarten die ons toegestuurd zijn door jullie. In mij blog met de titel ‘De emotionele beurswaarde van Hallmark’ (https://hoiedwin.wordpress.com/2013/10/20/de-emotionele-beurswaarde-van-hallmark/) heb ik woorden proberen te geven aan mijn en onze dankbaarheid hiervoor. Woorden blijven ook in zo’n blog tekort schieten maar een poging doen is toch het minste wat ik kan doen. En toen kwam het moment van de kerstkaarten….. Je kent het vast wel. Je pakt je adresboek en loopt deze door waarbij het, hoe vervelend dan ook, niet anders is dan dat je besluit mensen wel of geen kaart te sturen. Ook wij zaten op enig moment aan tafel met dat adresboek maar ook met die enorme stapel kaarten van honderden mensen die ons hun medeleven hebben laten blijken dit jaar in ons achterhoofd. Het bleek ondoenlijk een keuze te maken wie we wel of geen kaart zouden sturen. We wilden stomweg iedereen kaarten sturen en dan ook allemaal met een persoonlijke tekst erin waarin wie iets terug wilden geven na zo veel ontvangen te hebben. Maar 300 of meer kaarten versturen is domweg geen optie. Er bleef dus maar één keuze over; iedereen wel of helemaal geen kaarten versturen en we hebben voor dat laatste gekozen. Onze kerstwensen en onze wensen voor iedereen voor 2015 zijn er niks minder oprecht om en de adventskaarsen die we branden zijn niet zo fysiek aanwezig als een kerstkaart maar dragen die oprechte wensen wel naar jullie toe. Om dat woord ‘iedereen’ gestalte te geven hebben we wel gekozen om een fysiek gebaar te doen richting de allerarmsten in onze samenleving zodat niet alleen de ‘happy few’ maar ook zij die het zeker tijdens de feestdagen zwaar hebben, van een zalig kerstfeest kunnen genieten en hopelijk een voorspoedig 2015 tegemoet gaan.

Het ga jullie allen goed in de donkere, binnenshuis vast lekker warme en steeds lichter wordende dagen die komen gaan. Laat vooral een reactie achter op dit blog als je je hiertoe geroepen voelt, ik lees ze met veel plezier en dankbaarheid. Hartelijke groet,

Edwin

Advertenties

Over HoiEdwin

'HoiEdwin' is een dynamische (begin) veertiger die vindt dat hij niet te vangen is in een tekstblokje. Toch een knullige poging: voor zover het me lukt mezelf, man, vader, Trekkie (echt waar), levensgenieter i.o., gezinsfan, kerstfanaat, (voormalig) HOvD, was werkzaam bij Veiligheidsregio Zeeland en helaas lid van de 'medische molen' na een epileptisch insult dat op 4 oktober '13 de aankondiging leek te zijn van een hersentumor die op 7 februari '14 verwijderd is, de nodige nabehandeling (chemo & bestraling) nodig heeft gehad en een niet al te beste prognose heeft opgeleverd. Hier probeer ik via het blog www.hoiedwin.wordpress.com breedte, diepte en duiding aan te geven. En daarnaast schrijf ik nog wel eens wat andere zaken in m'n blogs die me bezighouden, interesseren of waar ik iets van meen te moeten en/of mogen vinden... ;-)
Dit bericht werd geplaatst in Brainstorm en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Van alles

 1. Wilma zegt:

  Hallo Edwin
  Dat heb je weer mooi geschreven, ik hoop dat deze kerst voor jouw je sterkte geeft
  Geniet met je vrouw en zoon van deze mooi dagen.
  Groetjes Wilma

  Like

 2. Carl de Hulsters zegt:

  Hallo Edwin,
  Weer vol belangstelling en verwondering jou woorden gelezen. De adventtijd, de kersttijd en deze donkere winterdagen kunnen toch soms verlichten werken. Het is een tijd van wensen en hopen dat het allemaal weer beter gaat in 2015, ook een tijd dat we hopen op vrede in de wereld, een tijd met goede voornemens en een tijd van bezinning. Laat het voor ieder maar vooral voor jullie een zalig Kerstfeest zijn en veel kracht voor het nieuwe jaar. Geniet van deze mooie dagen.
  Groeten,
  Carl

  Like

 3. Rob Swinkels zegt:

  dag beste Edwin,

  ik wens je samen met je gezin hele fijne dagen toe. Dit jaar heb je doorstaan met heel veel diepe downs maar ook up’s. Ik heb diverse blogs van je gevolgd en meegeleefd. Ik hoop je komend jaar met een Zuid 6 overleg een keer te treffen. Ik wens je een goed start van 2015 met veel voorspoed !

  hartelijke groet,
  Rob

  Like

 4. Bill Stegers zegt:

  Hoi Edwin,

  Door de drukte van alle dag heb ik al een tijdje niet meer aan jou gedacht. Vandaag gebeurde er blijkbaar iets waardoor jij en je strijdbaarheid weer in mijn bewustzijn op de voorgrond verschenen. In je blog van 16 december heb je de zich hierbij aandienende vraag “Hoi zou het eigenlijk met HoiEdwin zijn?” al beantwoord en rest mij op dit moment niets anders dan jou en je naasten fijne eindejaarsdagen en een sterk 2015 toe te wensen.

  Groeten van je VRZ-collega Bill Stegers

  PS: ik hoop dat je snel voorzien wordt van een versie van je besturingssysteem dat niet meer zo vaak gepatched hoeft te worden om langere tijd stabiele dienst te doen.

  Like

 5. Peter Smit zegt:

  Dank weer Edwin. Hele goede kerstdagen voor jou en de jouwen.

  Peter Smit

  Like

 6. Jan Witvoet zegt:

  Jullie ook alle voorspoed en goeds toegewenst voor 2015 en nog lang daarna! Nog steeds vanuit de verte (Indonesie nu en straks Australie). Denk veel aan je.

  Met alle liefde,
  Jan.

  Like

 7. bewustzin zegt:

  Hoi Edwin, ook ik ben erop teruggekomen: op het versturen van kerstkaarten. Maar daar moet ik eerlijkheidshalve aan toevoegen dat mijn motivatie van een stuk minder aangrijpende aard is en niet zo diepgaand als jouw aanleiding. De mijne is juist erg basic, geloof ik. Ja, dat geloof ik zeker. En omdat ik gelovig ben, geloof ik er niet meer in dit jaar: in de kerstkaarten. Ik heb werkelijk stad en land afgelopen op zoek naar kerstkaarten die tenminste iets weergeven van de oorsprong van het kerstfeest. Maar nee: geen afbeelding van een kerststal, de heilige familie, engelen van mijn part of zelfs zoekende wijzen gegidst door de ster. Struinend door winkelcentra in mijn woonplaats of vlakbij kantoor, op de fiets door weer en wind, alles tevergeefs. Geen Bruna, Ako, V&D, HEMA of plaatselijke boekwinkel die zich heeft gewaagd aan zelfs maar een enkel afwijkend dessin tussen alle afbeeldingen van corpulente kerstmannen, kerstballen en -nu helemaal in-: rendieren. Kennelijk worden die dieren nu ook verkozen boven de vredesduif. Is die dan nu toch echt uitgestorven soms?? Helaas, geen enkele kaart bracht mij iets van de devotie waarin ik meen dat de mystiek van het kerstfeest verscholen ligt. En kennelijk schuilt daarin voor mij een les: misschien zoek ik nog steeds buiten mij wat ik in mijzelf kan vinden. Liefde, vrede, compassie, verbondenheid; als ik het in mijzelf niet vind, dan vind ik het nergens. En misschien ben ik dan uiteindelijk toch weer terug bij de oorsprong. Pas als ik het gevonden heb, kan ik het verder delen. Ik denk dat ik in deze periode wat beter ga luisteren. Pas dan ben ik in staat om te horen waar het werkelijk om gaat…. Dank weer voor het delen van je inzichten! Daar worden we allemaal rijker van.

  Like

 8. Christjan Soethout zegt:

  Hoi Edwin en gezin van Dijk,

  Jullie ook prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

  Like

 9. Anna-Lies zegt:

  Al een tijd je blog niet meer gelezen. Opgeslokt door de zorg in de jeugdzorg. En nu weer stil gestaan bij jouw beleven en realiseren hoe belangrijk LEVEN is en dit te be leven.
  Dank voor delen in woorden waar zoveel vanuit gaat.
  Helaas kan ik onze gezinswens voor 2014 hier niet in plakken. Je vindt de foto wel op mijn facebook met de volgende tekst:
  Ragfijne Levensdraad
  Oersterk en Breekbaar
  Verbind wat Leven is
  Kwetsbaar en Vreugdevol

  Een warme liefdevolle kerst met veel samen delen toegewenst.
  Liefs Anna-Lies

  Like

 10. Philip zegt:

  Ha Edwin,

  Meestal lukt het mij wel een weerwoord te geven, soms grappig, soms spitsvondig en soms zelfs to the point. Op de een of ander wijze lukt het mij niet om passend te reageren op je blogs. Alle pogingen daartoe ten spijt. Sorry, woorden schieten te kort. Bij zo’n hoogstaand proza met inhoud, heb ik nog geen plaats in de dieptste schaduw.

  Neemt niet weg dat ik je een zalig Kerstmis wil wensen en een behoud van je positieve insteek voor 2015! Voor jou en je naaste omgeving!

  Met vriendelijke groet,

  Philip de Vree

  Like

 11. Pingback: Op weg naar het UWV… | Blog van Edwin van Dijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s