Overweging

Beste bloglezers,

Zo af en toe mag ik me dienstbaar maken als lekenvoorganger in de kerk. Deze dinsdagochtend ben ik voor het eerst zelfstandig voorgegaan in een viering van Woord & Communie waarbij ik een eigen geschreven overweging (een ander woord is ‘preek’, maar overweging is passender) heb gebruikt. Deze overweging deel ik graag met jullie en je treft deze hieronder dan ook aan. Deze overweging is gebaseerd op het evangelie volgens Matheus 23, 23-26 en dan met name het laatste vers.

🖖 Live long and prosper 🖖

Edwin

ps, mocht je blog vooral lezen om bij te houden hoe het me vergaat, weet dat ik ga proberen mijn overwegingen en de andere blogs een aparte plaats te geven op dit blog maar ik moet nog uit gaan vogelen hoe dat werkt. (Tips?, ik hoor ze graag)

Overweging:

Jezus gaat weer eens flink tekeer in het evangelie van vandaag. ‘HUICHELAARS’, het zijn nogal woorden. Jezus onderhoudt de Schriftgeleerden en het volk over de schone schijn die aan de buitenkant zichtbaar is terwijl de binnenzijde allesbehalve schoon en op orde is.

Waar kennen wij dit van? Zien wij dit in onze tijd ook niet op vele plaatsen. Bijvoorbeeld bij grote bedrijven met prachtige gebouwen, mooie logo’s en uitgekiende reclamecampagnes terwijl de wijze waarop die bedrijven opereren in onze samenleving lang niet zo mooi is als dat de blinkende logo’s en reclameboodschappen doen vermoeden. Hetzelfde zien we als we kijken naar de politiek waar de beloften aan de buitenzijde vaak vele malen mooier en schoner zijn dan wat er daadwerkelijk aan de binnenzijde van dat politieke bedrijf gebeurt.

Is dat hoe we de boodschap van Jezus in onze tijd mogen interpreteren? Als we dat doen trappen we preciés in de valkuil waar Jezus de schriftgeleerden en de Farizeeën en nu in deze tijd ook ons op aanspreekt. Wij zouden dan in de valkuil trappen van het naar buiten toe prediken van de juiste moraal en het oordelen over de in onze ogen onjuiste moraal van die grote bedrijven en de politiek. Wij zouden onze ‘buitenzijde’ dus prima op orde hebben en wellicht zelfs vinden dat we keurig netjes recht in de leer zijn, op de juiste partij stemmen en de juiste moraal hanteren.

Maar Jezus maakt in zijn boodschap van vandaar vlijmscherp duidelijk dat het niet om die buitenzijde van de beker gaat maar om de binnenzijde.

Het is een oproep aan ons, mensen van deze tijd, om diep in onszelf alles te doen wat gedaan moet worden om met name dáár, aan onze eigen binnenzijde rein te zijn en te blijven.

Waar wij dat niet waren kennen wij de schuldbelijdenis en het sacrament van de biecht om weer schoon te worden en zo weer verder te kunnen gaan. Voor ons is het belangrijk oplettend te zijn in woord en daad, in doen en laten om van binnen schoon te blijven. Om ons steeds bewust te zijn dat uiterlijke invloeden ons van binnen kunnen bevuilen, zeker als wij ze ook nog eens versterken door het vellen van een oordeel, door afwijzing, door welke vorm van negativiteit dan ook. Onder andere dáár doelt Jezus op als hij ons aanspreekt op het schoonhouden van ons binnenste, de binnenzijde van de beker. En hoe doen wij dat dan in onze wereld van vandaag? Natuurlijk geeft Jezus zelf ons daarop het antwoord. De kern van dat antwoord is samengevat in het woord ‘Liefde’. Liefde voor de ander en voor onszelf, of in Jezus’ woorden ‘Heb de ander lief als uzelf’. Via die weg, de weg van de liefde, kunnen wij van binnen schoon worden en blijven en ook van buiten schoon worden en blijven. Daarmee geven wij gehoor aan de oproep die Jezus ons vandaag doet en brengen wij het Koninkrijk van God stapje voor stapje, ja met vallen en opstaan, steeds een beetje dichterbij. Laat ons dus straks weer op weg gaan in onszelf en daarbuiten op die weg van Liefde die Christus ons gewezen heeft. Amen

Advertenties

Over HoiEdwin

'HoiEdwin' is een dynamische (begin) veertiger die vindt dat hij niet te vangen is in een tekstblokje. Toch een knullige poging: voor zover het me lukt mezelf, man, vader, Trekkie (echt waar), levensgenieter i.o., gezinsfan, kerstfanaat, (voormalig) HOvD, was werkzaam bij Veiligheidsregio Zeeland en helaas lid van de 'medische molen' na een epileptisch insult dat op 4 oktober '13 de aankondiging leek te zijn van een hersentumor die op 7 februari '14 verwijderd is, de nodige nabehandeling (chemo & bestraling) nodig heeft gehad en een niet al te beste prognose heeft opgeleverd. Hier probeer ik via het blog www.hoiedwin.wordpress.com breedte, diepte en duiding aan te geven. En daarnaast schrijf ik nog wel eens wat andere zaken in m'n blogs die me bezighouden, interesseren of waar ik iets van meen te moeten en/of mogen vinden... ;-)
Dit bericht werd geplaatst in Overweging en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Overweging

  1. Dirk Jan Bestman zegt:

    Hoi Edwin, we behoeven daar niet eens een biecht voor af te leggen om schoon te worden. Jezus heeft gezegd uw zonden zijn vergeven. En met Zijn woorden aan het kruis “het is volbracht” heeft hij onze zonden op zich genomen. Jouw en mijn woorden liggen bij elkaar in de buurt. Belangrijk is echter de liefde die Hij heeft gegeven en ons nog steeds geeft. Die is zeer groot. Daar kunnen we van leren met de samenvatting: heb elkaar lief als jezelf. Mooi Edwin jouw woorden zoals je die mag uitspreken in een dienst. Hopelijk mag je nog vele malen dergelijke diensten/verkondigingen blijven doen.
    Groet, Dirk Jan

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s