Warm Hart

Het is inmiddels een paar weken geleden dat ik afscheid heb genomen van mijn collega’s bij de Brandweer Goes cq. de Veiligheidsregio Zeeland. Meer hierover in mijn vorige blog (te vinden onder dit blog op www.hoiedwin.wordpress.com ). En voor de mensen die dit op Gezichtsboek lezen; het sneeuwt op mijn blog, zo leuk! 😀

Met een afscheid komen vaak ook cadeaus. Hartstikke aardig uiteraard maar sommige mensen hebben alles al en ik ben zo’n mens. Ik heb mijn collega’s de volgende suggestie gedaan:

Ondanks dat werken bij de VRZ er voor mij helaas niet meer in zit, ben ik wel van plan me in te blijven zetten voor de maatschappij om ons heen. Ik wil me op een bij mij passende manier in blijven zetten voor de wereld om ons heen. Ik ben van plan dit te gaan doen door goede doelen te steunen op zo’n manier dat het ook inspirerend kan zijn voor een ander. De wijze waarop weet ik nog niet precies maar dat gaat de komende maanden wel komen. Ik wil jullie vragen te overwegen om geld dat je wellicht gaat besteden aan een afscheidscadeau in een enveloppe te stoppen en mij daarmee via jullie in staat te stellen mooie dingen in de wereld om ons heen te gaan doen. Uiteraard leg ik zelf ook in, de 1e   € 1.000,— verdubbel ik. En i.h.k.v. mijn afscheid van jullie als directe collega’s zal ik in de jaren die ik nog heb tijdens de actie Serious Request namens ‘Collega’s Veiligheidsregio Zeeland’ voor een substantieel bedrag het nummer ‘We are the world’ en ‘Fire’ aanvragen. Hoe ik er precies vorm aan ga geven kun je volgen via mijn blog en het komt hoe dan ook terecht bij mensen die dat steuntje in de rug harder nodig hebben dan jij of ik.

Mijn collega’s hebben hier ruimhartig gehoor aan gegeven waardoor mijn ‘goededoelenpotje’ lekker gevuld is. Ik ga jullie op de hoogte houden over de besteding van dit potje via dit blog en Gezichtsboek (zoek op HoiEdwin). Het lijkt me mooi dit geld zo te gebruiken dat het dubbel rendeert. Een voorbeeld: Als de voedselbanken rondom de kerst weer voedsel in gaan zamelen bij de supermarkten ga ik de spullen die zij vragen inkopen bij een reformwinkel. Op die wijze komt het geld ten goede aan:

 • de boeren cq. arbeiders die deze spullen tegen een eerlijke prijs produceren,
 • Het milieu omdat deze producten zonder allerhande pesticiden geproduceerd worden,
 • De hulpbehoevende die dit voedsel via de voedselbank verstrekt krijgt.

Zo’n rendement krijgt je vandaag de dag niet meer bij de bank op je spaarrekening… 😊

Een ander concreet voorbeeld is het kopen van cadeau’s voor Sinterklaasavond. Ik heb een aantal cadeaus gekocht en dit gedaan op de ‘Markt van Hoop’ welke dit jaar voor de 25e keer georganiseerd werd, dit keer op 28 november. Een markt waarop alleen maar Goededoelen-organisaties staan waardoor je gekocht Sinterklaas- of Kerstcadeau direct een cadeau is voor de mensen die gesteund worden door die Goededoelen-organisatie én uiteraard voor de ontvanger van het cadeau. De 1e tientjes uit mijn potje heb ik daar besteed en over de rest houd ik jullie dus op de hoogte, wordt vervolgd!

En als we het dan toch over goede doelen hebben dan vind ik dat ik als trotse vader de goede doelenactie van zoonlief hier best even mag promoten: http://pont.23639.tekenfund.nl/Webshop2/home/index?klantid=520483 Zo leuk om te zien hoe enthousiast hij over zijn eigen Goededoelen-webwinkeltje is!

Dit goed gevulde potje getuigd van een warm hart van vele mensen die hieraan hun bijdrage hebben geleverd. Een warm hart is ook het thema van het heilig jaar van Barmhartigheid dat onze Paus gisteren (8 december) geopend heeft met het openen van de heilige deur van de Sint-Pieterbasiliek. Barmhartigheid is een woord dat we niet zo vaak meer gebruiken in onze maatschappij. We kennen dit woord allemaal waarschijnlijk nog wel vanuit het verhaal van de Barmhartige Samaritaan uit het Lucas-evangelie. Barmhartigheid is wellicht het meest eenvoudig uit te leggen door de 1e letter op zijn zij te leggen en het horizontale streepje weg te halen. De ‘B’ verandert dan in een ‘W’ en het woord ‘Barmhartig’ wordt ineens ‘Warmhartig’. Een ‘warm hart’ is de meest eenvoudige wijze om uitleg te geven aan het diepzinnige begrip ‘Barmhartig’ en juist dat warme hart is wat onze wereld zo hard nodig heeft. Mooi dat de Paus dat her- en erkent heeft en via dit Heilig jaar van de Barhartigheid de wereld de weg probeert te wijzen naar dat warme hart dat huist in ieder van ons ongeacht ras, kleur & religie. Hoog tijd dus om onze eigen warme hart te (her)ontdekken en dat warme hart van de ander te herkennen als zijnde hetzelfde hart dat ook in ons klopt. Dankzij de mooie giften van mijn collega’s mag ik daar via mijn ‘Goededoelenpotje’ ook een kleine bijdrage aan leveren. En uitaard ga ik het daar niet bij laten aangezien dit Heilig jaar over zoveel meer gaat dan het geven van geld en vooral een uitnodiging is om diep van binnen op zoek te gaan naar alles wat dat in ieder ons kloppende warme hart bezoedelt en verhindert naar onszelf en naar buiten toe warmte uit te stralen.

Voor nu voldoende. Nog leuk om hier aan te kondigen: komend jaar ergens in Februari kom ik weer op TV in het programma ‘Geloof en een Hoop Liefde’. Komende vrijdag (de 11e) worden de opnames gemaakt hier in Goes op en rond de Oude Zeedijk, ben heel benieuwd. En dan nog een ‘mediadingetje’, ik vond mezelf vanochtend terug in de Bevelander en de site van de gemeente Goes, hieronder de linkjes:

http://www.goes.nl/bestuur-en-organisatie/burgemeesters-log_43745/item/hof-van-heden_153193.html

http://de-bevelander.nl/krant (pagina 5)

Link naar programma Geloof en een Hoop Liefde: http://www.eo.nl/geloven/programma/geloof-en-een-hoop-liefde/

‘Weer’ op TV, hoezo ‘weer’? Voor de lezers die later aangehaakt zijn een lintje naar mijn vorige interview op TV: http://www.kro-ncrv.nl/geloofsgesprek/seizoenen/2015/30-139682-19-07-2015

Mooie dag allemaal, pluk ‘m nu, straks komt later wel. Het ga jullie allen goed. Laat vooral een reactie achter op dit blog als je je hiertoe geroepen voelt, ik lees ze met veel plezier en dankbaarheid.

🖖 Live long and prosper 🖖

Edwin

Advertenties

Over HoiEdwin

'HoiEdwin' is een dynamische (begin) veertiger die vindt dat hij niet te vangen is in een tekstblokje. Toch een knullige poging: voor zover het me lukt mezelf, man, vader, Trekkie (echt waar), levensgenieter i.o., gezinsfan, kerstfanaat, (voormalig) HOvD, was werkzaam bij Veiligheidsregio Zeeland en helaas lid van de 'medische molen' na een epileptisch insult dat op 4 oktober '13 de aankondiging leek te zijn van een hersentumor die op 7 februari '14 verwijderd is, de nodige nabehandeling (chemo & bestraling) nodig heeft gehad en een niet al te beste prognose heeft opgeleverd. Hier probeer ik via het blog www.hoiedwin.wordpress.com breedte, diepte en duiding aan te geven. En daarnaast schrijf ik nog wel eens wat andere zaken in m'n blogs die me bezighouden, interesseren of waar ik iets van meen te moeten en/of mogen vinden... ;-)
Dit bericht werd geplaatst in Brainstorm, Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Warm Hart

 1. bewustzin zegt:

  Hey! Edwin, ik had (tegen gewoonte in hoor) je blog een tijdje niet gelezen en ik merk nu pas dat hetzelfde onderwerp in het tweede deel van je tekst ook mij bezighield: het ‘jubeljaar’ in het teken van de Barmhartigheid. Jouw eenvoudige en verhelderende uitleg dekt de lading zo mooi! Want: zo is dat ‘archaïsch taalgebruik’ van het haast onbekende woord ineens weer heel dichtbij.
  ‘Warmhartig’: wat een eye-opener!
  (terwijl ik ooit eerder zo geraakt was door de magische werking van de omwisseling van een enkele letter… zie https://bewustzin.wordpress.com/2011/12/15/kerstmis-groots-of-klein/)
  Best heftig om te lezen: het afscheid van zoiets essentieels en basaal als werk. Niet leuk. Maar wederom enorm krachtig hoe je ermee omgaat. En dat brengt een troostende gedachte: een afscheid betekent niet alleen een einde, maar wie weet, ook een nieuw begin. Je passie-vol (s)preken lijkt me daar een mooi voorbeeld van! Ik wens je mooie dagen…
  x Els

  Liked by 1 persoon

 2. Jan en Altine Bramer zegt:

  Net geloof, hoop en liefde gekeken… Ontroerd hoe je in het leven staat, met Christus, geborgen in Hem. Ook al ken je ons niet… Wij jou wel een beetje onze (schoon) moeder was een zus van je opa Hanno. Een hartelijke groet en zegen voor jou en je gezin. Jan en Altine Bramer enschede

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s