Winds of Change

Winds of Change

Nog niet zo lang geleden schreef ik het blog genaamd ‘Lights will guide you home’😇. Een optimistisch blog waarin ik niet kon voorzien hoe snel de ‘winds of change’ door ons leven zouden razen🤔. Afgelopen vrijdag was het zover. Na een gezellige avond met een paar vrienden bleek de tumor een nieuwe plekje in mijn hoofd gevonden te hebben om tegenaan te duwen. Dit plekje bleek de ‘spuugreflex’😱. En daar gingen we dan🤭…..Ik bespaar je alle detail graag maar het was elk kwartier raak😳. Niet misselijk maar elk kwartier moeten spugen🤢 en ondanks dat ik mijn lichaam nog in redelijke conditie heb, houd je dat niet lang vol. Na een paar uur deed alles in mijn lijf pijn😫 en stonden we als gezin uiteraard ook flink op de kop. De HAP-art erbij en die wist met een flinke doses medicatie💉 de situatie enigszins te stabiliseren en bracht tegelijk een duidelijke boodschap. Hij maakte ons kraakhelder dat deze situatie nu wel weer houdbaar leek maar het een volgende keer, en die keer komt bij een groeiende tumor met zekerheid, óf ernstiger kan zijn óf met medicatie niet onder controle te krijgen is en het dan al heel snel onhoudbaar is in een huiselijke situatie. Hij adviseerde ons om z.s.m. te kiezen voor een hospice en hij was gelukkig ook nog in staat de plaatsing hoog op de wachtlijst desgewenst direct in gang te zetten.

Nadat de situatie de volgende dag onder het genot van een hele hoop pillen💊 stabiel bleef daalde de boodschap bij ons als gezinnetje rustig in. Ieder met onze eigen hoop🙏🏻, verlangens, angsten😨, onzekerheden😥 en nog zo veel meer 💕emoties. Al snel was het ons helder dat dat de arts wijze woorden sprak en dat het verstandig is z.s.m. gebruik te maken van de mooie diensten van het hospice🏡 en het is inmiddels zover dat zodra er een plek vrij komt, deze voor mij bestemd is.

We zijn inmiddels al even wezen kijken en kennismaken in het hospice en het is een raar en tegelijk prettig beeld dat het een ‘thuis’🏡 is waar je bent als ‘thuis’ en dus niet alleen doodziek hoeft te zijn. Sommige mensen komen er binnen en sterven snel, anderen reiden er heen met de eigen auto, beleven daar hun laatste maanden en gaan er zo af en toe nog op uit. Ik hoop, bid🙏🏻 en wens daar ergens tussenin uit te komen. Op m’n fietsje🚲 die kant op om zo, in de tijd die ik daar nog mee mag maken, totdat ‘the lights✨ will guide me home’, vrij te zijn om helemaal daar te ‘zijn’ en er ook nog ff op uit te kunnen gaan met iemand die een lekkere bak☕️ met me gaat drinken in de stad, een lekker eind lopen👣 of anderszins actief blijven voor zover dit aangename doch zieke lichaam dat toelaat.

Kort en goed; na een paar heftige dagen samen👪 een keuze gemaakt die voor ons drieën goed voelt en nu rustig afwachten tot het zover is om die kant op te verhuizen.

En hoe dat voelt? Het voelt als gezegend😇 te leven in een land waar deze liefdevolle voorziening beschikbaar is. Het voelt als die paar woorden ‘Pax et Bonum’ die onder mijn e-mails staan. Vredig, wetende dat ik door deze weg te gaan bijdraag aan een geleidelijke overgang, noem het een ‘wennen’, voor mijn gezin richting mijn sterven. Vredig, omdat het de ‘stress’ van allerhande medische verslechteringen letterlijk uit huis haalt en weghaalt van de direct leefomgeving van mijn gezin en daarmee ook altijd onder de hoede ben van paraat staande🙏🏻 medische verzorging🤒. Het voelt dankbaar wetende dat het hospice drijft op betrokken vrijwilligers die er voor gekozen hebben hun  energie en hun liefde💝 te besteden aan medemensen die stervende zijn. Het voelt ‘tevreden’ om de laatste stappen👣 in dit leven op deze manier te mogen zetten. En ja, er is soms ook even verdriet😥 maar niet hierom, dit voelt kalm, vredig, blijmoedig, weltevreden, gebalanceerd, warm en daarmee iets om naar uit te kijken en naar ik voluit verwacht en op vertrouw, iets voor mijn naasten om ook straks, na mijn overgaan, vredig, warm en liefdevol op terug te kunnen kijken🙏🏻

Dat is het voor nu, als het telefoontje van het hospice en daarmee mijn enalaatste ‘verhuizing’ komt horen/lezen jullie het wel.

Mooie dag allemaal, pluk ‘m nu, straks komt later wel. Het ga jullie allen goed. Laat vooral een reactie achter op dit blog als je je hiertoe geroepen voelt, ik lees ze met veel plezier en dankbaarheid.

🖖 Live long and prosper 🖖

Edwin

Over HoiEdwin

'HoiEdwin' is een dynamische (begin) veertiger die vindt dat hij niet te vangen is in een tekstblokje. Toch een knullige poging: voor zover het me lukt mezelf, man, vader, Trekkie (echt waar), levensgenieter i.o., gezinsfan, kerstfanaat, (voormalig) HOvD, was werkzaam bij Veiligheidsregio Zeeland en helaas lid van de 'medische molen' na een epileptisch insult dat op 4 oktober '13 de aankondiging leek te zijn van een hersentumor die op 7 februari '14 verwijderd is, de nodige nabehandeling (chemo & bestraling) nodig heeft gehad en een niet al te beste prognose heeft opgeleverd. Hier probeer ik via het blog www.hoiedwin.wordpress.com breedte, diepte en duiding aan te geven. En daarnaast schrijf ik nog wel eens wat andere zaken in m'n blogs die me bezighouden, interesseren of waar ik iets van meen te moeten en/of mogen vinden... ;-)
Dit bericht werd geplaatst in Brainstorm en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

36 reacties op Winds of Change

 1. Joop Tillema zegt:

  Hallo Edwin,
  Een goede tijd dadelijk daar toegewenst. Je hebt mij en ik denk velen met mij, veel meegegeven op ons verdere levenspad. Hoe lang of kort dat pad ook mag zijn voor mij. Het zijn levenslessen die ik bij mij hoop te houden ook als het moeilijk wordt. Hartelijk dank!!

  Like

 2. Bert van Sinttruije zegt:

  EDwin,
  de wiize waarop je alles beschrijft en de manier waarop je ermee omgaat, petje af. Ik wil je veel kracht toewensen de komende tijd en nog een mooie tijd met jullie drieën. Ik denk aan je. Je geeft mij en vele anderen levenslessen waar wij veel kunen leren en jij inmiddels al geleerd hebt.

  Like

 3. Joyce en Edwin zegt:

  Zo, dat komt wel even binnen! Natuurlijk zijn we wel op de hoogte van hoe het bij jullie gaat maar dan nog komt het evengoed wel even binnen. Daar wordt je dan even stil van, even geen woorden te vinden die we willen zeggen. Natuurlijk denken we veel aan jullie en leven we enorm mee maar elke keer weer komt het weer even binnen en worden we weer even stil. Nou en dat gebeurt niet zo vaak dat we niet weten wat te zeggen. Je haalt uit iedere dag wel een lichtpuntje hoe donker je dag soms ook is. Blijf dat vooral doen en wij blijven meeleven en meelezen!
  Dikke knuffel voor jullie alledrie! 🖖

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   Hehoi aldaar, ‘binnenkomen’ en ‘stilvallen’, snap ik, ’t is ook nogal wat, ook als je het niet zelf aan den lijve ondervind. Dank voor je stilvallen, het komt voort uit betrokkenheid en die wordt hier aan deze kant van het land zeker gevoeld& gewaardeerd🙏🏻

   Like

 4. José zegt:

  Hoi Edwin,
  Wat een mooie blog. Ik ken je niet persoonlijk. Je woont bij mij op het dorp. Het hospice is precies zoals je beschrijft. Maak er nog een mooie tijd van met je gezin en dierbaren. In het hospice kan veel en mag veel. Zelf heb ik er als vrijwilligster gewerkt. Vanwege mijn eigen gezondheid heb ik daar mee moeten stoppen tot mij spijt. Via deze weg wil ik je nog een mooie tijd wensen. Het zullen dierbare herinneringen worden voor je naasten.
  Lieve groet, José

  Like

 5. Hanny Jansen zegt:

  Alle goeds me elkaar!. Veel licht en vrede. Heb het goed! Hartelijke groet, Hanny

  Geliked door 1 persoon

 6. Nell Boogaard zegt:

  Zoals steeds beschrijf je alles heel duidelijk, ik wens jullie als gezin sterkte bij weer een stap waarvan je wist dat deze ging komen. Het is heel fijn dat je de verhuizing kon meemaken en de zon kon bewonderen, nu sta je wederom voor een verhuizing. Heb bewondering en respekt voor je blog dank je wel voor het delen.
  Nell

  Like

 7. Lisa van de Ven - de Wit zegt:

  Hallo Edwin!

  Wederom geniet ik van de wijze waarop je me meeneemt in deze gebeurtenissen in je leven. Je bent echt een inspiratiebron van veerkracht en positiviteit, ik leer veel van je berichten. Ze zetten aan tot denken. En ondanks het verdriet dat ik daaronder ook ervaar is het mooi wat je schrijft.

  Ik ga je een fijne volgende verhuizing toewensen en hoop en bid met je mee dat die laatste verhuizing nog even op zich laat wachten of zich aandient als je er klaar voor bent.

  En natuurlijk weer een warme linkerhand!

  Groetjes! Lisa

  Met vriendelijke groet,

  Lisa G. van de Ven – de Wit
  Trainer-Docent | Academie voor Veiligheid en Bestuur | Avans Hogeschool
  +31 (0)6-20543175 | lg.vandeven@avans.nl
  Bezoekadres: Onderwijsboulevard 215, 5223 DE ‘s-Hertogenbosch | 088 – 525 75 00
  Postadres: Postbus 90.116 | 4800 RA Breda | Avans.nl

  International:
  Trainer-Teacher | School of Safety, Security and Public Administration| Avans University of Applied Science
  +31 (0)6-20543175 | lg.vandeven@avans.nl
  Avans University of Applied Sciences | +31 (0) 88 – 52 58001| P.O. Box 90116 | 4800 RA Breda, the Netherlands |

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   Dank je wel Lisa, fijn dat ik je mag inspireren, dat voelt waardevol en maakt dat ik voel dat ik nog steeds een bijdrage lever aan de wereld om me heen zoals ik altijd heb mogen doen in m’n werkzame leven👋

   Like

 8. Nellie Heemskerk zegt:

  Hallo Edwin,
  Met bewondering lees ik jouw berichten. Vaak steek ik een kaarsje voor je op om warmte en licht naar je toe te sturen. Ik wens je veel warmte en liefde om je heen van allen die je dierbaar zijn.
  Ik wens je kracht, sterkte en warmte
  Lieve groeten,
  Nellie

  Like

 9. Emmanuel zegt:

  Ik denk dat ik gewoon mag zeggen: Proficiat!
  Èn natuurlijk: Pax et Bonum!!

  Like

 10. Edith van Noorden zegt:

  Veel sterkte toegewenst de komende tijd. Uit ervaring weet ik dat het verblijf in een hospice verlichting en rust brengt voor allen. De door jou aangehaalde nummers van Coldplay zijn ook mijn favoriet en op moment dat ik deze beluister, ben ik in gedachten bij jullie..

  Hartelijke groet,
  Edith van Noorden

  Like

 11. Ilona zegt:

  Lieve Edwin

  Met diep respect en veel bewondering voor jou, Lidewij en Myrdin lees ik opnieuw jouw bericht. Ik kan me niet voorstellen hoe groot de pijn is om te weten dat je binnenkort niet meer bij je liefsten zult zijn en zij bij jou. Fijn dat een hospice je met open armen zal ontvangen om jouw laatste periode onder ons nog zo mooi en dragelijk mogelijk te laten zijn. Ben benieuwd wanneer de verhuizing definitief plaats zal vinden, maar hoop dat je nog wat extra bonustijd in (redelijk) goede doen zal worden gegeven..

  Tot die tijd wens ik jou nog veel momenten van sungazen en geluk in je “oude” nieuwe stekkie toe. Leef. Geniet. Heb lief. Dikke kus, ook aan Lidewij!

  Ilona

  Like

 12. Patrick Koning zegt:

  Hey Edwin,

  Ik lees jouw stukjes/blog altijd met veel bewondering en vind het heel dapper hoe je met deze verschrikkelijke ziekte omgaat.
  We zijn samen min of meer opgegroeid en zijn elkaar door de jaren heen uit het oog verloren. Maar ondanks het zo lang geleden is is het toch intens om te lezen over het verloop van je ziekte en tegelijk ook zo bijzonder hoe je er mee omgaat.
  Ik hoop dat je samen met je gezin/familie en vrienden toch een mooie pijnvrije tijd tegemoet gaat en dat het nog heel lang duurt voordat we je moeten missen Edwin.

  Patrick

  Like

 13. karin zegt:

  Hoi Edwin,
  Vol bewondering lees ik je stukjes. Wat een moed/ strijdlust en hoe bijzonder hoe je met je ziekte omgaat. Voor jou en je gezin nog heel veel mooie dagen in het hospice gewenst met elkaar.
  Karin

  Like

  • HoiEdwin zegt:

   Dank je wel Karin. ‘Strijdlust’? Nee, ik strijd geen strijd. Een ‘strijd’ impliceert dat je zou kunnen verliezen en dat elke kankerdode iets verloren heeft of een verliezer is, ik heb er eerder eens een ander blog over geschreven. Ik dans het leven en nu dans ik het leven met deze ziekte erbij en ziet die levensdans er niet zo sierlijk meer uit als voordat deze ongenode gast zich melde. Ik aanvaard, vind vrede, leef voluit door in een nieuwe omstandigheid maar zal geen moment strijden.

   Like

 14. Vol respect en bewondering ook weer deze blog gelezen. Edwin wat ben je sterk en een voorbeeld voor velen.
  Hoe fijn is het dat jij , ondanks alle ongemakken , toch positief kunt blijven en probeert te genieten van wat de dag je brengt. Ik weet dat in het hospice mensen werken met het hart op de juiste plaats en ben ervan overtuigd dat jij je er thuis kunt voelen samen met Lidewij en Myrdin.
  Weer een stapje verder in de weg die je aan het afleggen bent. Ik wens je samen met Lidewij en Myrdin heel veel sterkte, liefde en momenten met een mooi randje.

  Christella

  Like

 15. Els Vis zegt:

  Hoi lieve Edwin,
  Ik ben zeker sinds je laatste mail in gedachten heel veel bij jou en je gezin.
  Woorden heb ik niet, want alles schiet tekort. Ik wens je nog een hele mooie tijd met je geliefden en veel liefs van mij.
  Els

  Like

 16. Jeanine Muller zegt:

  Hoi Edwin, wij kennen elkaar niet maar Lidewij heb ik, via mijn man Ron van Laarhoven, leren kennen. Wij hebben in Zeeland gewoond en daar waren Lidewij en Ron allebei lid van de Fotogroep Goes. Lidewij heeft een keer bij ons gelogeerd in Limburg en volgens mij heeft Ron een keer bij jullie in Goes gelogeerd.
  Ik lees elke keer weer met bewondering en respect jouw blog over jou en jouw gezin.Liefdevol geschreven en doorspekt met jouw bijzondere humor en positieve instelling. Nu gaan jullie samen aan jouw laatste reis beginnen. Omarm deze reis met vertrouwen, moed en liefde in de wetenschap dat God nabij is. Ik wens jullie alle 3 nog mooie, bijzondere en liefdevolle momenten toe.In liefdevolle gedachten zijn wij bij jullie. Jeanine, Ron & Desiree

  Like

 17. Bill. A. Monkau zegt:

  Edwin, het feit dat je heel godsdienstig georiënteerd was, maakt je aardse leven goddelijk. Wie met Christus reist, wordt wel met het goddelijke omgeven. Zo’n spirituele beleving maakt elk woord een loflied en elke stap een vreugdedans!

  Wees ervan overtuigd dat je bedachtzaamheid tijdens de Cursus Theologische Verdieping [2013-2016] mij deed verstillen. Je ontroerende reportages van medisch onderzoek, vrij van gebruikelijk gesnotter, waren mij een Openbaring.

  Jouw blog is een leerzame weergave van een moedige regie: eloquente fraseringen van de afmattende beproeving, geruststellende filosofie over het podium van je definitieve afscheid.

  Alleen het tijdstip blijft een mysterie – voorbehouden aan De Drie-eenheid!

  Wel, Edwin, jouw gezin en naaste familie zullen na de eerste schok levensmoed putten uit je courage alsmede het feit dat je heengaan een schoon leven afsluit. Conform Filippenzen 1:21: “Want voor mij is leven Christus en sterven winst.” []

  Adieu makker!

  Bill Monkau te Middelburg

  Like

 18. Dirk Jan Bestman zegt:

  Hallo Edwin,

  Het is al weer een tijd geleden dat ik heb gereageerd op een blog van je. We hebben het thuis vaak over je. Zo geweldig en grotenswaardig hoe jij kan vertellen over de liefde van Jezus die jij krijgt in deze omstandigheden. Het is voor mij altijd weer een bewijs dat Hij daadwerkelijk bestaat en zorgt voor zijn kinderen. Je staat op het punt om je fiets te pakken om mogelijk je voorlaatste reis te maken. Ik hoop dat je het op deze manier mag doen.
  De laatste reis is voor je uitgestippeld. Je eindbestemming is bekend: wonen in het mooie hemelse rijk. Gods zegen gewenst in deze twee komende reizen en een behouden thuiskomst bij onze Vader.
  Voor je gezin en familie bidden wij dat ze troost mogen ontvangen als jij de laatste reis doet.

  Heel veel sterkte en liefde voor jullie allemaal.

  Adieu Edwin!!

  Geliked door 1 persoon

 19. HoiEdwin zegt:

  Ank voor je warme woorden en goede wensen DJ

  Like

 20. Miranda zegt:

  Hoi Edwin,

  Nog nooit gereageerd op je blog ,meestal hoorde ik van Frank hoe het met je ging.
  Afgelopen zondag vroeg ik hem er weer eens na en vandaag bezoek ik dan je site.
  Wat doet het me goed dat je weet waar je na toe mag gaan!Toch weten we dat we een liefdevolle Vader hebben die deze gebrokenheid niet wilde en het beste wil voor jou! Goed dat je daar op durft te vertrouwen want waar zijn we zonder zijn Zegen!
  Ik wil je samen met je gezin mooie waardevolle en een gelukkige voorspoedige en zachte tijd toe wensen!

  Liefs Miranda de Roo

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s