En toen ging de telefoon….

Sinds mijn vorige blog wachten we op ‘dat’ telefoontje van het hospice en vandaag ging de telefoon met dat toch wel ‘rare’ bericht; we hebben een plekje voor u meneer Van Dijk….🙏🏻. Dankbaarheid, schik, opluchting, spannend, benieuwd en nog zoveel meer emoties schieten door mijn lijf en dat van m’n lief 💕 en wisselen elkaar in rap tempo af 🤨. Dankbaar dat deze vorm van tedere zorg rondom het levenseinde beschikbaar is in dit land, schrik omdat het nu echt zover is om deze laatste fysieke verhuizing te gaan maken, opluchting dat het wachten op dat belletje📱 voorbij is, schrik omdat dit belletje betekend dat iemand anders zojuist gestorven is, benieuwd naar hoe mijn laatste weken of wellicht zelf maanden er daar uit gaan zien.

Al weken heb ik mijn ‘inpaklijst’📦 klaarstaan en nu is het dus spullen pakken om het laatste stukje van deze levensreis zo aangenaam als mogelijk van start te gaan. En ja, daar hoort van alles bij dat nu nog past bij mijn relatief goede lichamelijke gesteldheid en van alles wat straks als het wat minder gaat comfort, troost, rust en vrede brengt. Een koffer vol spullen waar ik van moet glimlachen staat klaar en daarin zie ik een paar goede boeken, kaartjes en postzegels om mensen te kunnen toesturen, een kruisbeeldje en een door m’n lief 💝 zelf geschilderd maria-icoon, uiteraard de StarTrek-encyclopedia, een grote theemok en m’n lievelingespressokopjes (en já, de machine gaat óók mee💪🏾), wat lekkers😋 en nog een hele hoop prullaria😉.

Hoe ziet dat er nou uit de komende tijd? Niemand die het weet en ik laat het over aan het ‘Uw wil geschiede’ en heb daar mijn Vrede in gevonden. De tumor zal blijven groeien en zijn werk doen op een manier die niet te voorspellen is. Het kan over een uur een fataal insult genereren of nog weken of zelfs maanden doorpruttelen zonder dit lichaam zijn laatste krachten te ontnemen. De artsen kunnen er niks zinnigs over zeggen en dat is daarmee een grote les in ‘accepting the Now’, een les die ik me met overgave ter harte neem en voluit tracht (en vaak ook weet) te omarmen❣️.

Zolang als het lichamelijk goed blijft gaan💪🏾, heb ik vanuit het hospice de ruimte mijn leven te leven zoals het bij me past met daarin ruimte voor rust, ontspanning, buiten🌳 zijn, er op uit gaan, te kerke gaan, bezoek ontvangen, op bezoek gaan en zoveel meer wat dit aangename leven zo aangenaam maakt.

Mijn nieuwe correspondentieadres is vanaf heden dan ook:

Hospice Het Clarahofje

T.a.v. Edwin van Dijk

’s Heer-Hendrikskinderendijk 100

4461 EC Goes

(en já, dit is zeer zeker een hint, ik ben dól op 📩post en veer nog steeds op als een blij kind als de brievenbus📫 klettert en de postbode weer eens wat 🏷leuks, grappigs, warms, moois of liefs op een kaartje📨 door de bus gooit🤩

Mailen kan naar hoiedwin@me.com

Aandachtspuntje: ik gebruik daar een iPad en lange lappen tekst typen zonder toetsenbord kost veel tijd dus, reken dus niet op een al te snel of al te lang antwoord…🤔

En bezoek🤝 Edwin, hoe zit het daarmee? Uiteraard, ook dat kan gewoon, graag zelfs zolang ik het nog kan. Ik ben voorlopig nog steeds een grote jongen die redelijk goed in staat is mijn grenzen🚧 aan te geven en als je belt of mailt geef ik aan of het wel of niet uitkomt. Als je er bent, weet dan dat ik eerlijk naar je zal zijn en aan zal geven hoe lang het me lukt en je vriendelijk zal vragen naar huis te gaan als het me te veel vergt én je zal vragen nog even te blijven👐🏼 als dat goed voor me is.  Bezoek kan in het hospice zelf of we gaan er even op uit🌻 en dat zien we wel als het moment daar is. Voel je vrij de vraag te stellen, voel je net zo vrij dat niet te doen als het ingewikkeld voor je is en weet dat ik respect heb voor beiden❣️.

Goed, nu op naar de koffers, een berg over elkaar heen rollende emoties, morgen ‘landen in het hospice’ en dan vast weer tijd, zin en energie om jullie mee op reis te nemen in het stukje van mijn leven dat ik daar mag vieren👋.

Mooie dag allemaal, pluk ‘m nu, straks komt later wel. Het ga jullie allen goed. Laat vooral een reactie achter op dit blog als je je hiertoe geroepen voelt, ik lees ze met veel plezier en dankbaarheid.

🖖 Live long and prosper 🖖

Edwin

Over HoiEdwin

'HoiEdwin' is een dynamische (begin) veertiger die vindt dat hij niet te vangen is in een tekstblokje. Toch een knullige poging: voor zover het me lukt mezelf, man, vader, Trekkie (echt waar), levensgenieter i.o., gezinsfan, kerstfanaat, (voormalig) HOvD, was werkzaam bij Veiligheidsregio Zeeland en helaas lid van de 'medische molen' na een epileptisch insult dat op 4 oktober '13 de aankondiging leek te zijn van een hersentumor die op 7 februari '14 verwijderd is, de nodige nabehandeling (chemo & bestraling) nodig heeft gehad en een niet al te beste prognose heeft opgeleverd. Hier probeer ik via het blog www.hoiedwin.wordpress.com breedte, diepte en duiding aan te geven. En daarnaast schrijf ik nog wel eens wat andere zaken in m'n blogs die me bezighouden, interesseren of waar ik iets van meen te moeten en/of mogen vinden... ;-)
Dit bericht werd geplaatst in Brainstorm. Bookmark de permalink .

13 reacties op En toen ging de telefoon….

 1. André Huisman zegt:

  Beste Edwin, en weer lees ik met veel ontzag het stuk tekst , wat vind ik jou een bijzonder mens ik kan er niks anders van maken , de manier van vertellen kan niet anders dan je raken tot ver in je ziel.

  Ik heb er lang over nagedacht om de lange reis te maken naar het mooie Zeeland, ik ga dit niet doen tot ook mijn spijt.
  Er is de laatste tijd teveel gebeurt in familie kring onder andere met mijn vader die onlangs naar de andere zijde is gegaan , met mijzelf waarbij het 1 en ander schort aan een nier en nu gisteren de enige oom waar ik goed contact mee had is heen gegaan.
  Ik kan het simpel weg niet trekken , en moet aan mezelf denken.

  Rest mij voor dit moment te zeggen dat ik onwijs veel respect heb jou en mijn gedachten zeker bij je zijn.

  André Huisman

  Liked by 1 persoon

 2. bewustzin zegt:

  Allemachtig! Terwijl ik dat tik realiseer ik me de etymologische herkomst van dit woord: Allemachtig. Want tenslotte blijft de Almachtige toch degene die het verdere verloop van deze weg kent en eindbestemming zal zijn van de reis ‘hier’. Het weten is één ding, het er constant op blijven vertrouwen zoals jij in je blogs doet, blijft een diepe indruk op me maken. En hoewel het voor zich spreekt dat ieders bestaan aan deze kant van het leven tijdelijk en onzeker is, maak jij dat zo intensief en uitvergroot mee zoals weinigen dat moeten hoeven door te maken. Een plek in een hospice: een kleistap voor de mensheid, maar een enorme stap voor een mens op zich. Een grote stap in het hele proces van loslaten. Ik stel me zo voor dat als je al zoveel los hebt moeten laten, je je des te meer bewust bent van hetgeen je nog zo graag vast zou willen houden. (Misschien gek, maar ineens zie ik het voor me in de metaforische vorm van een ui: een ui die laag voor laag wordt afgepeld, van een bruinige en door het leven weerbarstig geworden buitenlaag, de dikke onderhuid daarna van stugge ringen, tot er een heldere witte kern overblijft. Daar kan of hoef je verder niets mee en ik weet ook helemaal niet of ik daarmee iets zinnigs of onzinnigs zeg, maar ik zeg wel vaker wat zonder er eerst goed over na te denken. En misschien zou ik dat nu wel moeten doen, maar dan loop ik er toch telkens tegenaan dat woorden hier niet meer passen. Communiceren wordt allicht lastiger, zoals je uitlegt. Het maakt niet dat je daardoor minder in gedachten en gebeden aanwezig bent. Alle sterkte toegewenst!

  Liked by 1 persoon

 3. Nellie Heemskerk zegt:

  Goedemiddag Edwin,
  Met bewondering lees ik wat j
  e ons hebt te vertellen. Je laatste fase. Ik wens je alle goeds van de wereld en bij Maria brandt vanaf vandaag elke dag een kaarsje met de wens dat alles gaat zoals jij denkt. Sterkte ook voor jouw geliefden om je heen. Lieve groeten,
  Nellie

  Liked by 1 persoon

 4. gidjenblog zegt:

  Het ga je goed. Ik hoop dat je van die tijd ook mag genieten, hoe gek het ook klinkt. Heel veel kracht. God zal je begeleiden! Fijn dat je dit met ons deelt. Ook al ken ik je niet. Je inspireert en doet iets bij mij. Veel kracht ook voor de familie. Liefs

  Liked by 1 persoon

 5. Astrid8 zegt:

  Hoi Edwin, Ook ik lees met bewondering jouw blog. Je brengt op deze manier het proces wat gekoppeld is aan het loslaten van het leven dichterbij en inspireert (hoe dubbel ook) mij hiermee. Je inspireert door volledig te zijn in het hier en nu, met jouw dankbaarheid voor het leven wat je nu hebt en die je deelt met jouw geliefden. Wetende wat er komen gaat er jouw overgave hierin. Heel veel sterkte voor de komende tijd. Astrid

  Liked by 1 persoon

 6. Joyce en Edwin zegt:

  Slik!!!! En stil….Jemig wat moet ik hiervan zeggen. Verwacht en fijn voor jou en Lidewij en Myrddin dat er een plekje voor je is in de hospice, goed voor jullie allemaal maar ook heftig, definitief, je laatste stekkie op aarde. Dat doet wel iets. Nu baal ik er des te meer van dat we zover uit elkaar wonen. Kan niet zeggen hé ben je er ? Komt het uit? Dan kom ik ff een bakkie doen. Ook al wonen we niet bij elkaar om de hoek we leven met jullie mee en ik hoop dat wanneer ik wel in de buurt ben ik dat bakkie alsnog kan komen doen.
  Dikke knuffel Edwin en Joyce

  Liked by 1 persoon

 7. Carl de Hulsters zegt:

  We waren op de hoogte dat binnenkort een verhuis naar de hospice zou komen, maar als je dan het bericht krijgt is het toch even schrikken. Het zal nu inderdaad Edwin jou laatste stap zijn, maar ik hoop dat je toch een fijne tijd mag hebben in het hospice en nog kan genieten van de dagelijkse dingen. Vol verwondering zie ik in jou schrijven steeds weer de kracht om te genieten van wat je nog kan. Edwin ik wens jou, Lidewij en Myrddin ook die kracht voor de komende tijd om nog van elkaar te genieten. Edwin gesteund door je geloof zal ook deze reis slagen.
  Sterkte Carl

  Liked by 1 persoon

 8. Leo de Jonge zegt:

  Dat het een fijne tijd mag worden, vol van genieten de dingen van elke dag. Zal het zeker met respect blijven volgen en wie weet ….

  Liked by 1 persoon

 9. Emmanuel zegt:

  Da’s (bijna) om de hoek…
  Dat nodigt vanzelf al uit…
  Sterkte voor jou, je lief, je zoon…

  Liked by 2 people

 10. Nell Boogaard zegt:

  Ja heftig….. en toen ging de telefoon,schrijf je….. ondanks je blogs en berichten op Facebook ben jij, samen met je gezin hier zo sterk in en naar toe gegroeid dat het voor “buitenstaanders” bijna ongelooflijk is hoe jullie hiermee omgaan. Ik wens jullie een heel bijzondere en goede tijd, kostbaar voor jou en kostbaar om op te slaan voor je gezin, zodat ze dit mee kunnen nemen in hun verdere leven, jou sterkte, jou beleven van én het delen met al die nadere mensen.
  Je geeft hun een erfenis die weinigen krijgen, zoveel gevoel en emoties gedeeld.
  Heb enorm respekt voor jou manier van omgaan met deze situatie.
  Wish you well Edwin, de norm van de Nederlandse Hospice is hoog, ik hoop dat ze ook van jou nog wat leren, een warme groet voor jou en je gezin vanuit Curacao

  Liked by 1 persoon

 11. Marlies zegt:

  Wat neem je ons – lezers – op een prachtige beeldende wijze continu mee in wat het voor jou betekent en hoe het voor jou voelt om alle stappen van jouw ziekte en naderend einde van een aards leven te doorlopen. Wéér een nieuwe fase. Alle goeds daarvoor gewenst!

  Liked by 1 persoon

 12. Evelien Esser zegt:

  Hallo Edwin,

  Dank voor je berichten over je leven dat langzaam naar het einde toegaat.
  Mijn ervaringen met hospices zijn erg goed. Maar om er zelf in te liggen, dat lijkt me dan weer een ander hoofdstuk.
  Veel sterkte, harmonie pijnloosheid.

  Ik denk aan je

  Groet Evelien

  Liked by 1 persoon

 13. Ik gun jou zo nog meer mooie dagen met Lidewij en jullie zoon. Ik wens jullie veel liefde en kracht en vooral veel mooie momenten met allen die je lief zijn.
  Stil in mij….

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s